HÄLSA
12 dagar sedan

Att balansera insulindos med mat och rörelse

Jag tittade i tidningen Leva med diabetes, och hittade en artikel om dietisten Karin Lindau. Hon arbetar med barn och ungdomar med typ 1 diabetes. Hon säger att ” insulindosen avgörs av kolhydratinnehållet i maten, och därför får man lära sig kolhydraträkning”...
17 dagar sedan

Hur ska vi äta för att hålla en normal vikt?

Jag håller på att läsa ett par artiklar av Zoë Harcombe, om  tidiga forskningsprojekt om viktnedgång , och hur det går med vikten på längre sikt, efter viktnedgången. Det gäller projekt av Ancel Keys,  Francis Benedict och Tv-serien Biggest loser. Jag kommer att vara bortr...
20 dagar sedan

Julsagor

Nu börjar det närma sig jul med stormsteg. Vad passar då bättre än att lyssna på julsagor tillsammans med barnen.
21 dagar sedan

Mår barn bättre i stan eller på landet?

Frågan om huruvida barn mår bättre i stadsmiljö eller på landsbygden är komplex och beror på en rad olika faktorer som sträcker sig över både psykisk och fysisk hälsa. För både stad och landsbygd finns unika för- och nackdelar som påverkar barns utveckling, välmående oc...
22 dagar sedan

Inget tillsatt socker till barn under tre år

S veriges Radio: Forskare har tittat på h ur det gick med den långsiktiga hälsan för de barn som föddes  snart efter kriget, då det fortfarande var ransonering på socker. Det tycks som att det var positivt med lite socker. Därför rekommenderar de minimalt med tillsatt socke...
24 dagar sedan

Godnattsagor att lyssna på

Mysiga godnattsagor att lyssna på tillsammans när det är dags att sova.
25 dagar sedan

Tarmcancer ökar bland unga

I SVT Nyheter/Uppsala . Det sägs att troliga orsaker till ökning av tarmcancer kan vara intag av rött kött och mättat fett (jag såg det i en annan artikel), men så vitt jag vet så är framför allt socker och fleromättat fett (särskilt omega 6) gödande för cancer. Och ju mer...
29 dagar sedan

En underbar kväll med BAO

Jag har just bevittnat en underbar kväll med Benny Anderssons Orkester, på SVT 2. Det är helt otroligt att såna sammanträffanden har kunnat ske som att Björn och Benny har träffats och kunnat göra musik ihop – att de knöt till sig Agneta och Annifrid, och på senare år ...
31 dagar sedan

Äter barn för mycket rött kött?

Detta var en nyhet igår , eller om det var förrgår. Jag tycker att det vore utmärkt om barnen äter frikostigt av rött kött, och i så fall mindre av socker. Någon som vet RCT-evidensen för intaget av rött kött, med avseende på långsiktig hälsa?
39 dagar sedan

Djurkött är viktigt för hälsan och bör vara en del av kosten

Artikel om detta , undertecknad  av nästan tusen läkare. Sofie Hexeberg har länkat. Kött innehåller många essentiella näringsämnen, och det är svårt att tillgodogöra sig alla dem med en vegansk kost. Särskilt är det svårt i fattiga länder att ge folket en näringsrik kos...
47 dagar sedan

Om orsaker till insulinresistens

Veckans Zoë : Ben Bikman om insulinresistens. Ben Bikman har skrivit en bok: Why we get sick . Den handlar om insulinresistens. (prenumerera på Zoës nyhetsbrev! Jag kan inte skriva av dem, och får väl inte heller göra det) Insulinresistensen (förstadium till diabetes t...
52 dagar sedan

Gudiol påstår kvacksalveri – han har fel!

Ann Fernholm skriver. Nyligen hade SVT öst inslag om hormonvänlig mat.  En okunnig anonym läkare betecknade detta som kvacksalveri. Jacob Gudiol anammade detta utan att kolla upp fakta, och skrev om kvacksalveri och ”fantasier som trendar”. P1 Media trodde bli...
59 dagar sedan

Behovet att alltid känna sig produktiv

Vissa människor är ständigt upptagna med att vara produktiva, att prestera och att känna att de gör framsteg. För dessa individer är känslan av att vara ”på väg någonstans” djupt rotad i deras identitet. Att hela tiden ha projekt på gång eller att jaga nästa mål g...
60 dagar sedan

Nya kostrekommendationer: Högst 350 gram rött kött och chark per vecka

På Rapport idag meddelas att nya NNR har kommit ut . Åsa Brugård Konde, nutritionist på  Livsmedelsverket, SLV, ställer upp och berättar. Vi ska inte äta mer än 350 gram rött kött och chark per vecka. Det ska göra oss friskare. Minska hjärtkärlsjukdomar och cancer. Ca 5000...
61 dagar sedan

DN: Anna Bratt: Extrem köttdiet – en smått galen trend

Anna Bratt, medicinreporter på DN, skrev en krönika den 21/9: Extrem köttdiet – en smått galen trend . (artikeln är låst) Det är den amerikanska influeraren Isabella Ma som skriver på sociala medier om trenden att äta carnivore, som spritt sig framför allt bland unga kvinn...
70 dagar sedan

Ny forskning: Lågkolhydratkost är den bästa kosten för diabetiker typ 1

Ann Fernholm berättar i sin blogg . Kostfonden har alltså tillsammans med företaget Skandia bekostat en studie på kostbehandling vid typ 1-diabetes . Man inkluderade 103 personer i studien. man lottade dem i tre olika grupper: en med högkolhydratkost, 50-60 % kh, en me...
71 dagar sedan

Diabetesprofessor fick diabetes 2, gick ner 15 kg, och slapp medicinering

Jag läser i tidningen Leva med Diabetes , om Johnny Ludvigsson, professor i barndiabetes. Han var normalviktig och hade normalt blodsocker när han plötsligt noterade att blodsockret hade stigit. Han kollade med sina syskon, och två av dem hade också fått diabetes trots norm...
91 dagar sedan

Vad händer i kroppen när vi skippar kolhydraterna?

Artikel i Dagens Nyheter idag: Det här händer i kroppen när du skippar kolhydraterna . Artikeln är låst så jag kommer inte åt  den. Någon som kan referera vad som stod i artikeln?
92 dagar sedan

Ökad risk för diabetes 2 av chark och rött kött?

Dagens Medicin: Studie: Kött kan öka risken för diabetes 2 . Nyhet idag att en studie har redovisats som ”visar” att risken för diabetes 2 ökar av högt intag av charkprodukter och rött kött. Jag har inte sett studien i tryck, men faktum är att rött kött ingå...
100 dagar sedan

Datatrassel

Sen några dagar har min stationära dator tyckts vara massivt attackerad av virus. Det är ett brett bräm till höger av skärmen med rutor av hot och varningar.  Jag har Nortons antivirusprogram, men det tycks inte hjälpa  Jag har inte fått tag på någon ännu som kan hjälpa mig a...
123 dagar sedan

Normalt blodsocker är vägen till hälsa och längre liv

Lennart skriver i kommentar: ”Såg ni stoppa åldrandet i Vetenskapens värld? (Jag hittar inte länken till programmet?) En forskare ansåg att motion och fasta var viktigast. Det konstaterades att diabetiker som använder metformin lever länge. metformin minskar inflam...
126 dagar sedan

Den farligaste maten

Efter att hjälpligt ha följt det som skrivits och sagts om nyttig respektive farlig kost de senaste decennierna, tycker jag mig har sett att det som är mest skadligt för oss att äta är: socker och omega-6-rika fleromättade vegetabiliska fetter  (tex margariner och veg oljor)...
131 dagar sedan

Olika kolhydratmängd i olika brödsorter

Johan skickade mig ett mail om sin undersökning av kolhydratmängd i olika brödsorter: ”Här kommer en lista på olika brödsorter och deras kolhydratbelastning per kvadratdecimeter. Tanken med den är att det ofta går att växla över till ett mindre kolhydratinnehållande b...
160 dagar sedan

Hur mycket kolhydrater bör vi äta?

Joseph Mercola är en läkare i USA som har drivit en hälsosajt i många år. Han är i mycket kontroversiell, och har blivit bannad  och censurerad av etablissemanget. Han raderar därför sina artiklar efter något dygn. Han har tidigare förespråkat en kost med låg kolhydrat oc...
161 dagar sedan

Kost för typ 1-diabetiker med hypoglykemiproblem

Jag läser i tidningen Leva med diabetes , en artikel om en kvinna med typ 1-diabetes. Hon har alltid varit mycket fysiskt aktiv, och värdesätter det mycket. Hon fick typ1-diabetes för tre år sen. Sedan dess har hon stora problem med hypoglykemier under träning. Hon kompense...
180 dagar sedan

Varför ökar bokstavsdiagnoserna?

På nyheterna idag togs upp att bokstavsdiagnoserna, som ADHD, har ökat dramatiskt de senaste decennierna, hos våra barn. Man efterfrågar snabbare insättning av medicinering, som i många fall består av motsvarigheten till så kallat ”uppåttjack”.  Även ”hemmas...
194 dagar sedan

Livsmedelsverket dissar Carnivore-kosten

På Marcus Oscarssons Nyhetssajt berättar han att Livsmedelsverket, SLV, avråder från den populära Carnivore-kosten , där man enbart äter mat med animaliskt ursprung. SLV påstår att den kosten ökar risken för tarmcancer och näringsbrister. Man anser också att den ökar riske...
200 dagar sedan

Saltrestriktion försämrar hälsoläget

Lågsalt misslyckas . Från Facebook-gruppen Unlearn-Rethink. En genoomgång av 23 humanstudier visade att lågsalt-kost ökade insulinresistensen,  glukosintolerans,  ökat faste-insulin,  och ökade glukos-värden efter glukostoleranstest. Det är obegripligt att etablissemange...
215 dagar sedan

Prostatacancer – att screena eller inte screena

Zoës veckobrev. Att screena eller inte screena . Hon har analyserat en studie, RCT, om långtidsresultatet beträffande sjukdom och död, efter prostatacancerscreening. En lottad grupp fick genomgå screening med PSA(Prostataspecifik antigen)-prov, och den andra gruppen screena...
234 dagar sedan

Ilningar i tänderna

Jag såg på kanal 5 igår, på ”Alla Mot Alla”. Där i reklampaus ser man en tandläkare (?) som pratar om ilningar i tänderna. Man kan få det vid tex kall dryck. Han säger att man inte kan få bort det annat än med tandkrämen Sensodyne. Jag kom då att tänka på att jag...
Äldre >>