HÄLSA
3 dagar sedan

Livsmedelsverket inför maxgräns för D-vitamin

Livsmedelsverket, SLV, har infört en maxgräns för intag av D-vitamin på 100 mikrogram per dag.  1 mikrogram = 40 IE. 100 mikrogr är alltså 4000 IE. Det jag har hört om är en man som fick hypercalcemi, för mycket calcium i blodet, av att han hade tagit 50000 IE dagligen i fle...
4 dagar sedan

När vetenskapliga paradigm kolliderar

Artikel av Dr David Ludvig . Den fettsnåla, kalorisnåla, paradigmen har misslyckats alltmer i flera decennier. Under tiden har människorna blivit alltmera sjuka och feta. Det är nu hög tid för byte av paradigm, till lågkolhydrat-högfett.
5 dagar sedan

LCHF-kryssningen inställd

Det var planerat en LCHF-kryssning med Silja Galaxy den 1 oktober, men den blir inte av då Silja av ekonomiska skäl hyr ut båten till Nederländerna från mitten av september.
17 dagar sedan

Vad är hälsa? Om psykoneuroimmunologi & organens åldrande!

Hej vänner! Idag tänkte jag skriva lite om vad hälsa är för något, inspirerat av Wolds citat i Må Bra och en artikel om Amelia Adamo (tidningen Amelias grundare) som en av mina kära läsare skickade mig. Wold uttrycker sig gärna “uppfriskande” radikal...
26 dagar sedan

Medelhavskost bra mot depression

Jag vaknade imorse till Mai-Lis Hellenius stämma på radion. Hon var intervjuad pga en studie som visat att en grupp deprimerade yngre män som åt medelhavskost förbättrades i sin depression mera än en grupp som åt ’vanlig’ mat (Jag hittar tyvärr inte lämplig länk t...
27 dagar sedan

Masker minskar inte smitta, utan ökar sjukligheten

Mercola skriver om detta idag . Smittan minskar inte med masktvång, men sjukligheten ökar. Mera lunginflammationer mm. Man tror att maskbärare andas in förorenad luft som kan ta sig längre ner i lungorna. Ökad ventilation gjorde sjukligheten mindre. Man såg en liten tende...
28 dagar sedan

Bok: The Great Plant-Based Con

Veckans Zoë . (För att läsa hela artikeln får du prenumerera på hennes sida) Bok: The Great Plant-Based Con , på Adlibris, eller på Amazon , är refererad av Zoë Harcombe i hennes artikel denna vecka. Zoë bjöd in författaren att skriva ett inlägg om mottagandet av boken,...
28 dagar sedan

Ska vi skrota insulinhypotesen nu?

Bilden ovan visar hur lowcarbers brukar se på insulin. Varje gång du äter något ökar ditt insulin (om du inte är super low carb eller ketogen) och som det anabola hormon det är öppnar de fettcellerna för inlagring. Det här har varit go-to förklaringen för till exempel...
30 dagar sedan

Ketogen kost kan förbättra svår psykisk sjukdom

Ketogen diet mot svår psykisk sjukdom . Dr Albert Danan, en fransk psykiater, märkte att en anhörig förbättrades i sin autism och epilepsi när den fick äta en ketogen kost. Han inspirerades då att testa kosten på svårt psykiskt sjuka och behandlingsrefraktära patienter. Ha...
33 dagar sedan

Tankar om Crohns sjukdom!

Jag ska inte prata för mycket om mig själv här, men anledningen till att jag känner att jag kan eller “får” skriva om den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är för att jag själv har den på flera ställen i min journal. Detta visste jag inte om förrän ja...
35 dagar sedan

Sjukligheten ökar – varför?

Man har en absolut känsla av att sjukligheten ökar i världen. Sjukvården går på knäna, åtminstone i Sverige. Har det med utbredningen av Coronaviruset, Covid-19, att göra? Eller ”vaccinationerna” mot densamma? Hur ska man få reda på det? Eller är det pga den t...
39 dagar sedan

Fallbeskrivning: Utläkning av metastaserad cancer av nanosilverlösning

Artikel i Journal of Clinical Oncology . Fascinerande! Jag tycker absolut att kolloidalt silver är värt att prova vid cancer. Det är såvitt vi vet ofarligt, vilket inte cancer är. Det är ju inget som  hindrar att man tar emot cancerläkarnas behandling samtidigt, oavsett l...
40 dagar sedan

USDA ignorerar vetenskapen om lågkolhydratdieter

Nina Teicholz har skrivit en artikel om detta . Högerklicka på texten om du önskar automatöversättning (inte en perfekt översättning men ändå) En sökning på Pubmed på lågkolhydrat ger 7821 träffar, inklusive 858 kliniska prövningar, men USDA har inte hittat någon av de...
43 dagar sedan

Fluor sänker IQ

Mercola skriver om detta. ”Mer än 20 studier publicerade sedan 2017 har bekräftat att fluor sänker IQ”
46 dagar sedan

Klimatkampen

Jag såg nyss på programmet Klimatkampen på TV1. Det handlade en hel del om resor, främst bil och flyg, men också om mat. Kött var klimatbov nummer ett tydligen. Sen propagerade man för vegokött, som vegohamburgare tex. Är det någon som vet hur man räknar ut att vegohamburgar...
47 dagar sedan

Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?

Min kompis Maggan skriver alltid så bra på sin blogg, och nu har hon uppdaterat med två inlägg ( här ) som handlar om att förhålla sig till matintoleranser (och andra livsfaktorer) som gör att man kanske inte mår riktigt bra! Det jag fastnade för var nedanstående bild...
52 dagar sedan

Lågkolhydratkost till typ 1-diabetiker

En studie från 2018. Enkätstudie. Deltagarna rapporterade exeptionellt goda resultat av lågkolhydratkost, avseende glykemisk kontroll, och låga frekvenser av biverkningar. Resultatet motiverar ytterligare RCT-studier avseende lågkolhydratkost till typ 1-diabetiker. Någ...
52 dagar sedan

Bok: ”Frisk utan statiner” av Aseem Malhotra

” Frisk utan statiner”, av Aseem Malhotra , Kardiolog i Storbrittannien. Jag tycker att boken är väldigt bra. Aseem förklarar sambandet mellan livsstil beträffande kost, motion och avslappning – och hälsa. Han berättar hur kolesterolvärdet spelar liten roll...
52 dagar sedan

Utan internet

Vi är sedan ett antal dagar utan internet i vårt hus. Internetleverantören är kontaktad och ska återkomma. Jag åker nu till annat ställe en stund på dagen för att kolla mail och blogg. Trist. Senare: Nu har maken kommit hem med en ’strömadapter’ från Servanet...
52 dagar sedan

Multifarmaci vs livsstilsåtgärder vid diabetes2.

På allmänläkarnas diskussionsforum Ordbyte pågår just nu en debatt om multifarmaci vs livsstilsåtgärder vid diabetes 2. Uffe Ravnskov har tex skrivit ett inlägg där: ” Anders – Som jag berättat tidigare har vi publicerat flera systematiska översiktsartiklar oc...
56 dagar sedan

Zoës analys av studie på tidsbegränsat ätande jfr med allmänt lågkalori för viktnedgång

Zoës veckobrev . (Om du vill läsa hela brevet så får du prenumerera). Båda grupperna fick äta en kost med upp till 55% kolhydrater. Den ena gruppen skulle äta mellan 8 och 16, den andra mera utspritt. De skulle äta samma kalorimängd. Följsamheten var ganska god i båda grup...
56 dagar sedan

Exempel på hur Larhammar solkar ner och drar vanära över vetenskapen

Det gäller den tidigare preses för Kungl vetenskapsakademin, och tidigare ordförande för Vof, Dan Larhammar. Anders Jensen skriver om honom i sin bl.ogg Voffaren.se .
56 dagar sedan

Att läka från arbetsnarkomani

Hej vänner! Det har ekat tyst här inne ett bra tag, och tidigare hade det varit helt otänkbart för mig att pausa såhär länge för jag hade fått total panik bara av tanken! Så är det inte längre för sedan jag insåg att mitt förhållningssätt till min produktivitet mest liknad...
59 dagar sedan

SBU: forskning visar koppling mellan mat och hälsa

SBU: Utvärdering av kost vid diabetes . I introduktionen står att diabetiker får hälsofördelar om de äter medelhavskost, mer fibrer, baljväxter, kaffe, nötter och (enkel)omättat fett. Om de behöver gå ner i vikt bör de först ta hjälp av lågenerigpulver, sedan rikta in s...
60 dagar sedan

Scientism – vetenskapens religion

Mercola idag :  Scientism – vetenskapens religion . Många ”sanningar” som prästadömet inom Scientismen förespråkar har inte grund i riktig vetenskap, utan är baserade på  fromma förhoppningar. Detta gäller tex rekommendationerna om att undvika naturlig...
61 dagar sedan

Claude Marcus på TV4 ikväll om barnfetma

Jag råkade se på  TV4 nyheter angående ökad fetma hos barn under pandemin . Claude Marcus (69) var inbjuden expert. Det var intressant att höra vad han sade och vad han inte sade. Han sa att de som hade barn som började lägga på sig övervikt skulle söka professionell hjäl...
65 dagar sedan

Säfflecampingen inställd

Det var planerat att det skulle bli LCHF-camping i Säffle i år, liksom många år tidigare, före pandemin, men nu blev det alldeles för få anmälda, så det blev inställt.
70 dagar sedan

Plågsam långtidscovid

Något som har tagit mig väldigt hårt den senaste tiden, är att en son till en nära vän har tagit sitt liv. Han var 44 år, en av naturen glad och positiv person. Ensamstående. Han förklarade i ett avskedsbrev att det var hans långtidscovid som orsakade åtgärden. Det var tröt...
74 dagar sedan

Covid i Nordkorea

Som jag har förstått det så har de nu en galopperande Covid-epidemi, med många dödsfall, i Nordkorea, som inte har vaccinerat sin befolkning alls? Det stämmer ju inte så bra med antivacc-propagandan? Hur ska vi förklara det förloppet?
75 dagar sedan

C-vitamin mot cancer

Etablissemanget går i dagarna ut med varning mot C-vitamin. De påstår att det stimulerar cancer. Dock är den forskning som visade detta gjord på helt andra ämnen. Många studier är gjorda som visar att C-vitamin har en anti-cancer-effekt. Lars Bern skriver om detta .
Äldre >>
11 dagar sedan

Hitta dina drivkrafter

Så här års är det många som sätter upp mål för hösten: ”När semestern är slut ska jag börja träna regelbundet. Jag ska äta nyttigt och förbereda matlådor till lunchen.” Och för...
38 dagar sedan

Dags att njuta av sommaren – tack för allt ert fantastiska stöd

Juni har precis slagit över till juli. Rosornas doft sprider sig utanför vårt torp och det är dags att ta semester. Men innan det vill jag tacka alla er som på olika vis stöt...
47 dagar sedan

Nytt järntillskott för bebisar – perfekt för pannkakor eller hemlagad gröt

Hur får jag i mitt barn allt järn det behöver? Den frågan har jag fått från mängder av föräldrar som inte vill ge sina bebisar den industritillverkade pulvergröten. Nu finn...
49 dagar sedan

Vad hade hänt om socker fick ett E-nummer?

Vi pratar om ”tillsatt socker” i maten, men enligt lagstiftningen är socker inte någon tillsats. Därför har det inget E-nummer. Men vad skulle ha hänt om EU hade krävt att so...
62 dagar sedan

Mindfulness – Lev i nuet!

Mindfulness, eller medveten närvaro, har sitt ursprung i buddhismen och introducerades i västvärlden på 80-talet. I mindfulness lär du dig observera dina tankar och sinnesintry...
75 dagar sedan

”Allt handlar bara om pengar” – ett vittnesmål från livsmedelsindustrin

Häromdagen kom ett mejl från en person som arbetar i livsmedelsbranschen. Hon har tappat motivationen och menar att det jag skriver om i Fejkmaten är sant. Livsmedelsindust...
81 dagar sedan

GB:s nya BigPack – ett lågvattenmärke till glass

Är det möjligt att göra en av Sveriges sämsta glassar ännu sämre? Svaret är ja. GB har nu förändrat receptet på sina BigPacks så att de till 90 procent består av vatten, gluk...
88 dagar sedan

Dags för vetegroddens återkomst – hur kan vi slänga bort något så nyttigt?

Vetegroddar – en restprodukt från produktionen av vetemjöl – ser hyfsat menlösa ut. I dagsläget blir dessa gulbeige flingor ofta till djurfoder, men det är att slänga pärlo...
101 dagar sedan

Lita aldrig på ordet ”frukt” i butiken

Livsmedel som består av sirapssöta juicekoncentrat kan marknadsföras som ”frukt”. Det har en rad kommunala livsmedelsinspektörer beslutat efter att jag har klagat...
108 dagar sedan

Föredrag om fejkmat och socker: Strömstad, Gotland, Mölndal, Borås och Säffle

Den förbaskade pandemin är äntligen över. Så nu går det att hålla föredrag igen! Jag är så glad för det. På tisdag 26 april far jag till Strömstad för att prata om min nya bo...
111 dagar sedan

Barnmat var vilseledande – måste ändras

I arbetet med boken Fejkmaten har jag klagat på en hel rad livsmedel som marknadsförs till bebisar. Flera har visat sig vara vilseledande, bland annat klämmisar som felakti...
124 dagar sedan

Alla Coopbutiker på Gotland ska bli sockersmarta

Nu inför Coop Sockercheckens märkning över hela Gotland. Därmed kommer det att bli mycket lättare för Gotlandsbor att avslöja butikernas alla sockervärstingar. Coops mål är a...
130 dagar sedan

Märkningen “utan tillsatt socker” betyder inget i butiken

På många varor i butiken står det ”utan tillsatt socker” eller ”osockrad”. Men se upp med den märkningen. Det finns en lucka i lagstiftningen som en del livsmedelsbolag utnyt...
136 dagar sedan

Fejkmat – vad är det egentligen?

I dag släpps min nya bok Fejkmaten. Men vad menar jag egentligen med fejkmat? Vad är det? Och varför skulle det vara så illa för oss? Det är en och annan journalist som...
138 dagar sedan

Matchecken – ny app som håller koll på E-nummer och socker

I höstas lanserade vi appen Sockerchecken som hjälper dig att avslöja allt dolt socker i butiken. Nu har vi utvecklat den appen till Matchecken. Skannar du streckkoden på e...
146 dagar sedan

Saltlakrits i mjölkchoklad är ”naturgodis” enligt Malmös livsmedelskontroll

Nu har följetången kring naturgodis tagit en ny och lite oväntad vändning. Det har visat sig att Malmö stads livsmedelskontroll tycker att även saltlakrits är naturgodis. O...
150 dagar sedan

Budskap på Pågens semlor är vilseledande

När livsmedelstillverkare påstår att en vara är lyxig, äkta eller extra bra, måste de ha belägg för att det är s å . Därför anmälde jag nyligen Pågens semlebullar. Som du ser...
151 dagar sedan

Vill du också få en ettåring som älskar senap? Gå kursen om barn och mat

Låt oss en gång för alla slå fast: Det finns ingen ”barnsmak”. Edda som vi följer i Stora kursen om barn och mat är ett levande bevis på det. Nu är hon ett och ett halv...
153 dagar sedan

Europeisk myndighet: konsumtionen av tillsatt socker bör hållas så låg som möjligt

I augusti förra året släppte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en preliminär rapport kring socker . Nu har rapporten varit ute på remiss och EFSA:s ti...
168 dagar sedan

Fejkmaten: boken som granskar livsmedelsindustrin

Det känns smått overkligt, men nu har min nästa bok gått till tryck: Fejkmaten. Det är en granskning av den moderna livsmedelsindustrin och ultraprocessade livsmedel. Du komm...
208 dagar sedan

Sockerkonsumtionen går ner – men vi behöver välja bort ännu fler sockerbomber

I december släppte Jordbruksverket glädjande siffror som visar att sockerkonsumtionen forsätter att gå ner i Sverige. Vi har dock en bra bit kvar att vandra innan vi når en r...
213 dagar sedan

Hemmakväll inleder året med vilseledande reklam

Nu har godisföretaget Hemmakväll efterapat Cloettas idé om att påstå att godis är ”frukt”. Det är så klart ett sätt att få fler konsumenter att köpa deras godis...
215 dagar sedan

En hälsosam förändring i kyldisken: Hälsofilen och hälsoyoghurten är borta

I december skedde en viktig förändring butikernas kyldiskar. Ser du på bilden ovan? Till höger står det som Norrmejerier förut kallade för ”hälsofil”. Det var ett...