MAT & DRYCK
209 dagar sedan

Förläng sommaren med Chill Out Shiraz Rosé California

Nu är vi inne i september och det finns säkert de som tycker att det där med rosé bara tillhör Fortsätt läsa
https:
209 dagar sedan

Kundtjänst via telefon förenklar vardagen

För ett antal år sedan var jag aktiv i en kulturorganisation under några år. Det var otroligt roligt, och vi Fortsätt läsa
https:
209 dagar sedan

Björnbärskaka smakar härligt till kaffet!

Björnbär är fantastiskt goda bär, och har man tillgång till en buske att skörda är man lyckligt lottad. Glöm dock Fortsätt läsa
https:
209 dagar sedan

Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Rönn i höstfärger Höstmat Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert. Igår var jag på en väldigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Rest...
https:
209 dagar sedan

Innan ordet klimatsmart var uppfunnet… levde folk klimatsmart!

Har du ätit fruktkräm på torkad frukt någon gång? Det gjorde vi ofta när jag växte upp – liksom det Fortsätt läsa
https:
209 dagar sedan

Den klassiska svenska landgången…

Landgången är ett stycke svensk matkultur som tycks ha blivit mer eller mindre bortglömd i drivorna av ciabatta och baguette. Fortsätt läsa
https:
209 dagar sedan

Brödpudding är en härlig, gammaldags efterrätt!

Brödpudding är en klassisk efterrätt i många länder och ett perfekt sätt att ta vara på – och dessutom göra Fortsätt läsa
https:
210 dagar sedan

Gammaldags äppelkaka

Recept på äppelkakor och äppelpajer kan man aldrig få för många av, tycker jag. Det här är  bara ett av Fortsätt läsa
https:
210 dagar sedan

Bammies – Cassavaplättar från Jamaica

Brukar du gå förbi cassavan i grönsaksdisken och undra vad man kan aanvända den till, mer än att fritera den? Fortsätt läsa
https:
210 dagar sedan

11 september…

18 år sedan terrorattacken mot World Trade Center, och det känns som om det hände alldeles nyss. Jag minns fortfarande Fortsätt läsa
https:
210 dagar sedan

Fina fisken i en härlig gryta

Jag älskar fisk, och är alldeles särskilt förtjust i fisksoppa och en god fiskgryta. Här är ett favoritrecept! Fiskgryta med Fortsätt läsa
https:
210 dagar sedan

Jerk-kyckling

Den här kycklingen är fantastiskt god,  serverad med ett gott ris och gärna bitar av färsk ananas eller mango. Jerk-kyckling Fortsätt läsa
https:
210 dagar sedan

Matfotografering på Frösön

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset Höstpicknick Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön. Jag hade dukat upp en lite...
https:
211 dagar sedan

Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Tomattider Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet. Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång. Idag får du som första tips e...
https:
212 dagar sedan

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Krämig fiskgratäng Foto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt. Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva oc...
https:
213 dagar sedan

Glutenfritt nötbröd

LCHF-lunchmacka i skogen Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd. Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland. Det h...
https:
214 dagar sedan

Lördagskväll II

Vissa avstår från vin och snacks även på lördagskvällen. De tar igen sig istället…
https:
214 dagar sedan

Lördagskväll!

Inte helgdagskväll i timmerkojan, men väl lördagskväll i Högdalen. Knapriga ostbågar – eller ostkrokar som man säger i Karlskoga där Fortsätt läsa
https:
214 dagar sedan

Grilltips med smak av höst

Höstgrillning För precis 7 år sen jobbade jag och fotograf Mikael Eriksson intensivt några dagar med bilderna till min grillkokbok. Det blåste 25 sekundmeter och var bara 5 grader varmt några av dagarna, så grillglöden tog sig fint. Men det gjorde jobbet med fotogra...
https:
214 dagar sedan

3 enkla träningstips för ett friskare liv

Stärk din rygg För en månad sen blev jag kontaktad av Fysioterapeut Olav Åserud, som undrade om jag ville ta del av några enkla bålstabilitetsövningar, han hade sett att jag tränar mycket för att stärka min rygg efter en skada och steloperation. Det är 3 enk...
https:
215 dagar sedan

Ibland gör modulhusen susen!

För en tid sedan besökte jag den gamla skola där jag gick mina första sex år i grundskolan. Det väckte Fortsätt läsa
https:
215 dagar sedan

Kräftskivan är en omistlig tradition!

Nu är det dags igen – vi är i kräftans tid och här ska frossas på de röda läckerheterna. Ja, Fortsätt läsa
https:
215 dagar sedan

Det här med traditioner

Det här med traditioner… Jag tycker det är jätteviktigt och något man verkligen ska vara rädd om. Traditioner som gått Fortsätt läsa
https:
215 dagar sedan

Ungnsomelett med härlig svampstuvning

En rätt som jag gärna lagar så här års är ugnsomelett, gärna med en god svampstuvning. Du lagar den på Fortsätt läsa
https:
215 dagar sedan

Änglamat och släbosnus

Hur många äppeldesserter jag än smakar så återkommer jag alltid till den klassiska skånska – släbosnus som den också kallas, Fortsätt läsa
https:
215 dagar sedan

Enklaste och billigaste middagen…

… har jag lagat ett par dagar nu. Mest för att jag varit lat och inte riktigt haft lust eller Fortsätt läsa
https:
216 dagar sedan

Retro: Biggans goda riskrans

Det här är en riktigt fin festrätt från det sena 70-talet. Min vän Biggan gjorde den ofta vid festliga tillfällen Fortsätt läsa
https:
216 dagar sedan

Fler foton från förr

Ibland saknar jag enkelheten som rådde förr. Som när man hade utflykt, till exempel. Kaffe, smörgåsar och kanske några kokta Fortsätt läsa
https:
217 dagar sedan

Omelett med ost, tomat och örter

Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza. På bilden ovan ha...
https:
219 dagar sedan

Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Man tager vad man haver Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna. Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar. ...
https:
<< Nyare Äldre >>
10 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
10 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
13 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
15 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
21 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
23 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
24 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
25 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
33 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
40 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
41 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
46 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
48 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
55 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
73 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
75 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
109 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
115 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
117 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
121 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
128 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
134 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
134 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
160 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
160 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
166 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
181 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
187 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
195 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
215 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
224 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
229 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https:
230 dagar sedan

Förvara rädisor

Förvara rädisor, hur gör man det på ett enkelt och smidigt sätt så de inte vissnar, mjuknar och blir allmänt trista? Jo serru, det vet jag! Förvara rädisor är superlätt...
https:
246 dagar sedan

Mejerifri kokosglass med vanilj

Den här ljuvligt goda och superkrämiga kokosglassen innehåller varken några mejeriprodukter eller vanligt socker. Om du vill lyxa till det lite extra kan du servera glassen...
jillsmat.se
250 dagar sedan

Ugnsbakad fetaost med tomater och örter

Ugnsbakad fetaost är magiskt gott! Jag och min man är hooked, och vill gärna äta detta som en enkel lunch eller som ett tillbehör till en buffé eller grillmiddag. Ugnsbak...
https:
251 dagar sedan

Tillskott lesscarbs – mina favoriter på ett ställe

Tillskott Lesscarbs är en väldigt vanlig googling, så jag tänkte: Varför inte sammanfatta era vanligaste funderingar i ett inlägg? Jag har ju faktiskt skrivit jättemånga inlägg...
https:
253 dagar sedan

Stor skärbräda i trä + allt du behöver veta om skärbrädor i trä!

Stor skärbräda i trä är något jag sökt efter med ljus och lykta. Jag återkom i mina tankar till min kompis föräldrars skärbräda som var en kombinerad knivlåda/skärbräda (men de...
https:
255 dagar sedan

Smulpaj glutenfri, vegan – by Betty

Smulpaj glutenfri, vegan är alltså Bettys recept. Hon har varit med ett antal gånger när jag gjort paj, och nu lät jag henne bestämma helt själv vad vi skulle ha i och hur myck...
https:
267 dagar sedan

Ugnsrostad pumpa – perfekt att ha i kylen

Ugnsrostad pumpa är något jag nästan alltid har hemma i kylen. Det är så enkelt att blanda i sallader, äta som kolhydratkälla tillsammans med en bit fisk/kyckling/kött eller ve...
https:
301 dagar sedan

Beurer – Hälsa och välmående (mina favoriter)

Beurer har en hel rad grymma grejer. Det var först när jag insåg av två av mina favoriter, en i badrummet och en i köket kom just från Beurer som jag insåg att dessa kom från s...
https: