2 dagar sedan
Ann Fernholm skriver.
Nyligen hade SVT öst inslag om hormonvänlig mat. En okunnig anonym läkare betecknade detta som kvacksalveri. Jacob Gudiol anammade detta utan att kolla upp fakta, och skrev om kvacksalveri och ”fantasier som trendar”.
P1 Media trodde bli...
9 dagar sedan
Vissa människor är ständigt upptagna med att vara produktiva, att prestera och att känna att de gör framsteg. För dessa individer är känslan av att vara ”på väg någonstans” djupt rotad i deras identitet. Att hela tiden ha projekt på gång eller att jaga nästa mål g...
10 dagar sedan
På Rapport idag meddelas att nya NNR har kommit ut .
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, SLV, ställer upp och berättar. Vi ska inte äta mer än 350 gram rött kött och chark per vecka. Det ska göra oss friskare. Minska hjärtkärlsjukdomar och cancer. Ca 5000...
11 dagar sedan
Anna Bratt, medicinreporter på DN, skrev en krönika den 21/9: Extrem köttdiet – en smått galen trend . (artikeln är låst)
Det är den amerikanska influeraren Isabella Ma som skriver på sociala medier om trenden att äta carnivore, som spritt sig framför allt bland unga kvinn...
20 dagar sedan
Ann Fernholm berättar i sin blogg .
Kostfonden har alltså tillsammans med företaget Skandia bekostat en studie på kostbehandling vid typ 1-diabetes .
Man inkluderade 103 personer i studien. man lottade dem i tre olika grupper: en med högkolhydratkost, 50-60 % kh, en me...
21 dagar sedan
Jag läser i tidningen Leva med Diabetes , om Johnny Ludvigsson, professor i barndiabetes. Han var normalviktig och hade normalt blodsocker när han plötsligt noterade att blodsockret hade stigit.
Han kollade med sina syskon, och två av dem hade också fått diabetes trots norm...
41 dagar sedan
Artikel i Dagens Nyheter idag: Det här händer i kroppen när du skippar kolhydraterna .
Artikeln är låst så jag kommer inte åt den. Någon som kan referera vad som stod i artikeln?
42 dagar sedan
Dagens Medicin: Studie: Kött kan öka risken för diabetes 2 .
Nyhet idag att en studie har redovisats som ”visar” att risken för diabetes 2 ökar av högt intag av charkprodukter och rött kött.
Jag har inte sett studien i tryck, men faktum är att rött kött ingå...
50 dagar sedan
Sen några dagar har min stationära dator tyckts vara massivt attackerad av virus. Det är ett brett bräm till höger av skärmen med rutor av hot och varningar. Jag har Nortons antivirusprogram, men det tycks inte hjälpa Jag har inte fått tag på någon ännu som kan hjälpa mig a...
73 dagar sedan
Lennart skriver i kommentar:
”Såg ni stoppa åldrandet i Vetenskapens värld? (Jag hittar inte länken till programmet?)
En forskare ansåg att motion och fasta var viktigast.
Det konstaterades att diabetiker som använder metformin lever länge.
metformin minskar inflam...
76 dagar sedan
Efter att hjälpligt ha följt det som skrivits och sagts om nyttig respektive farlig kost de senaste decennierna, tycker jag mig har sett att det som är mest skadligt för oss att äta är: socker och omega-6-rika fleromättade vegetabiliska fetter (tex margariner och veg oljor)...
81 dagar sedan
Johan skickade mig ett mail om sin undersökning av kolhydratmängd i olika brödsorter:
”Här kommer en lista på olika brödsorter och deras kolhydratbelastning per kvadratdecimeter. Tanken med den är att det ofta går att växla över till ett mindre kolhydratinnehållande b...
110 dagar sedan
Joseph Mercola är en läkare i USA som har drivit en hälsosajt i många år. Han är i mycket kontroversiell, och har blivit bannad och censurerad av etablissemanget. Han raderar därför sina artiklar efter något dygn. Han har tidigare förespråkat en kost med låg kolhydrat oc...
111 dagar sedan
Jag läser i tidningen Leva med diabetes , en artikel om en kvinna med typ 1-diabetes. Hon har alltid varit mycket fysiskt aktiv, och värdesätter det mycket. Hon fick typ1-diabetes för tre år sen.
Sedan dess har hon stora problem med hypoglykemier under träning. Hon kompense...
130 dagar sedan
På nyheterna idag togs upp att bokstavsdiagnoserna, som ADHD, har ökat dramatiskt de senaste decennierna, hos våra barn. Man efterfrågar snabbare insättning av medicinering, som i många fall består av motsvarigheten till så kallat ”uppåttjack”. Även ”hemmas...
144 dagar sedan
På Marcus Oscarssons Nyhetssajt berättar han att Livsmedelsverket, SLV, avråder från den populära Carnivore-kosten , där man enbart äter mat med animaliskt ursprung.
SLV påstår att den kosten ökar risken för tarmcancer och näringsbrister. Man anser också att den ökar riske...
150 dagar sedan
Lågsalt misslyckas . Från Facebook-gruppen Unlearn-Rethink.
En genoomgång av 23 humanstudier visade att lågsalt-kost ökade insulinresistensen, glukosintolerans, ökat faste-insulin, och ökade glukos-värden efter glukostoleranstest.
Det är obegripligt att etablissemange...
165 dagar sedan
Zoës veckobrev. Att screena eller inte screena .
Hon har analyserat en studie, RCT, om långtidsresultatet beträffande sjukdom och död, efter prostatacancerscreening. En lottad grupp fick genomgå screening med PSA(Prostataspecifik antigen)-prov, och den andra gruppen screena...
184 dagar sedan
Jag såg på kanal 5 igår, på ”Alla Mot Alla”. Där i reklampaus ser man en tandläkare (?) som pratar om ilningar i tänderna. Man kan få det vid tex kall dryck. Han säger att man inte kan få bort det annat än med tandkrämen Sensodyne.
Jag kom då att tänka på att jag...
193 dagar sedan
Det har varit rubriker om att periodisk fasta ökar risken för förtidig död. YouTube .
Zoë har tittat på studien . Det gäller en epidemiologisk studie. Utvärderingen av frågeställningen är helt ovetenskaplig, ändå är AHA (American Heart Association) helt med på den. Det l...
201 dagar sedan
SVT.se .
Uppgången i vegokost har mattats av senaste året. Åsa Domeij tror att det kan bero på att fler har börjat undra vad som är i industrins vegoprodukter.
Men det kan också vara fler som har börjat tänka (förstå) att det är bättre näring i animaliska produkter. I kl...
205 dagar sedan
På TV4 nyheter sades ikväll att det planeras en socker- och köttskatt. En flicka de intervjuade sen sa att köttskatt var bra för att köttet man åt var dåligt för andra (!?), men sockerskatt tyckte hon inte att de behövde bry sig om!
Att socker är skadligt för hälsan är vä...
205 dagar sedan
Mercola idag .
Mitokondriell försämring i T-celler, försvar mot infektioner och cancer, orsakas av överskott av Linolsyra, LA, modersyra för omega-6. Även östrogendominans bidrar.
Strategier för att förbättra mitokondriell funktion föreslås vara att sänka LA-intag, minsk...
205 dagar sedan
MD Edge .
Entimmes blodsockermätning vid glukostoleranstest är det bästa testet på tidig metabolstörning. (8,6 mmol/l anges vara gränsen)
Fasteblodsocker och HbA1c kan vara normala men 1 timmesvärdet kan vara förhöjt, som tecken på begynnande insulinresistens.
206 dagar sedan
Professor Pelle Lindqvists forskning utmanar narrativet om solning . You Tube, se filmen.
Prof Pelle Lindqvist har tillsammans med medarbetare forskat på hälsoeffekterna av solning (utan att bränna sig) och funnit att solen ger fantastiska hälsovinster. Solen ger ytterlig...
219 dagar sedan
Veckans Zoë .
NICE (National Institute for Health and Care Excellence), den brittiska organisation som fastställer riktlinjer för läkemedel, interventioner och kost för bättre hälsa. En revidering av gamla råd från -14, under hösten -23.
Det är stor betoning på kolester...
228 dagar sedan
INGEN reklam för röda glasögon här inte, jag är nämligen ganska anti kommersiell biohacking (numera). Jag kan uppleva det som navelskådande verklighetsflykt som får en att tro att man GÖR grejer för att vara hälsosam, när det kanske inte egentligen är så. Därför vill ja...
230 dagar sedan
Jag slölyssnade imorse till Söndagsintervjun på P1. Det var filosofiprofessorn Åsa Wikfors som intervjuades. Hon pratade om Alternativa fakta, om ”Kunskapen och dess fiender”, som hennes bok heter. Något jag reagerade på var när hon tog som exempel på skadliga alt...
236 dagar sedan
Jag har fått flera mail om att mitt namn och min bild har använts i reklam för något preparat. Jag har själv inte sett det, jag vet inte var det finns.
Jag vill deklarera att jag inte har varit involverad i någon försäljning av något preparat, utan det är en kriminell bluff...
240 dagar sedan
Artikel av Nina Teicholz .
Många västerlänningar har vuxit upp med ”skräpmat”. Exempel är: söta kakor, söta flingor, sockerdrycker, chips, godis etc. Dessa livsmedel kan vara beroendeframkallande.
Skräpmat kallas numera för ultraprocessad mat (UPF, UltraPro...
Äldre >>