MAT & DRYCK
317 dagar sedan

Äggakaka LCHF

Stadig frukost Det här är en av de första rätterna jag hade med på bloggen för 10 år sen. Idag finns över 1800 inlägg härinne, det har verkligen varit roligt att dela mina recept med så många. Det har varit en stor fördel för min egen hälsa att jag startade den hä...
https:
319 dagar sedan

Mormorskaka till lördagsfikat

I den finlandssvenska veckotidningen Kuriren, där jag själv ibland medverkar med bland annat matreportage, hittade jag ett kakrecept som fick Fortsätt läsa
https:
319 dagar sedan

Kokbokssignering i Falun

Kokbokssignering på Gott&Reco i Falun Utflykt till Falun Idag lördag 25/5 kan du träffa mig på Gott&Reco i Falun , ett mycket trevligt café med butik som bara serverar gott och ekologiskt fika och mat, allt är glutenfritt och sockerfritt. Här kommer några bilder f...
https:
321 dagar sedan

Halva Lindha och jag trappar upp träningen

Försommar i Jämtland Senaste veckan har jag njutit av den allra vackraste årstiden hemma i Östersund. Det har blivit en hel del avkoppling i solstolen på balkongen men jag har också hållit igång med mina träningsrutiner. Jag går inte på gym utan föredrar många och...
https:
323 dagar sedan

Morsdagstips och rabarberpannacotta

Presenttips Nu på söndag är det Mors dag, en dag att uppmärksamma kvinnan som är orsaken till att vi är här, för det är åtminstone en sak vi alla har gemensamt Jag tänkte tipsa om några presenter med bestående värde idag, som Mor kan ha glädje av i många år. Det f...
https:
327 dagar sedan

Nästan Vitello Tonnato – fast med fläskfilé

En klassisk Vitello Tonnato ska lagas på kalvkött (recept hittar du i min italienska receptsamling). Men det går också att Fortsätt läsa
https:
327 dagar sedan

Fiskpudding med skirat smör och gräslök

Resträtt Dagens mattips blir en smakrik fiskpudding, perfekt att ta till om du har fiskrester i kylen. När jag gör mejerifria gratänger så brukar jag använda majonnäs istället för riven ost, det blir väldigt bra. Använder du rökt fisk så hoppa över kaviaren, den ä...
https:
328 dagar sedan

Hotell med anor – och kanske spöken – vid Piteälven

Gillar du att bo på hotell? Det gör jag – om det är ett trevligt hotell, vill säga. Jag älskar Fortsätt läsa
https:
329 dagar sedan

Italiensk klassiker passar fintfint på buffébordet

Så här i ”buffétider”, som man väl kan kalla våren med alla dessa fester, passar den italienska klassikern Vitello Tonnato Fortsätt läsa
https:
330 dagar sedan

Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt. Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vå...
https:
331 dagar sedan

Snabba skinkpastan

Den här rätten kom till när jag hittade en påse blandgrönsaker och en förpackning med skivad skinkstek, som legat lite Fortsätt läsa
https:
331 dagar sedan

Chilla som i Italien med CHILL OUT Wine Spritzer Aperitivo

Aperitivo – det vill säga att ta en drink med lite snacks på en bar före middagen – är en Fortsätt läsa
https:
333 dagar sedan

Ett glas lördagsgodis

Gammaldags efterrätt Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker från barndomen Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta  bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till. Den här desserten innehåller betydligt färre...
https:
334 dagar sedan

Gästbok till studentfesten?

Jag läste just tipset att ha en gästbok på studentfesten. Jättebra idé tycker jag – jag önskar att jag hade tänkt på det när min son tog studenten. Dessutom är det ett tips som inte kostar särskilt mycket pengar. Det finns fina skrivböcker, med hårda pärmar, för en billi...
https:
334 dagar sedan

Mejerifri tacogratäng

Dags för fredagsmys Idag serveras det helt säkert tacos hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt. Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mejerifri. Att göra ett gratängtäcke utan os...
https:
335 dagar sedan

Studentmottagning: Baka focaccia – med eller utan oliver

Focaccia är fantastiskt gott, och särskilt med oliver i. Men det är förstås en smaksak. Baka ditt eget och servera till studentmottagningen – eller till vilken fest som helst för den delen. Focaccia Lättbakat festbröd! Oliverna utesluter du bara, om du inte gillar dem. T...
https:
336 dagar sedan

Snabb fiskgratäng

Lättlagad vardagslyx Även en liten burk makrill kan bli en hel middag, serverad på det här viset blir det dessutom en riktig delikatess. Vill du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på makrill i tomatsås , gjord på färsk makrill. Vi behöver få i oss f...
https:
338 dagar sedan

Biff Greta med maskrossallad

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, nu finns det gott o...
https:
340 dagar sedan

Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär vårmat Ugnsstekt kyckling är ett av mina mest populära inlägg här på bloggen, ser i sökstatistiken att den ligger högt året runt. Inte så konstigt, det är ju ett både enkelt och gott sätt att laga till kyckling, ett riktigt bra exempel på gammaldags husmansk...
https:
344 dagar sedan

Gott och festligt till Valborg

Söker du efter en lättlagad, bllig men också festlig meny till Valborg? Det hittar du här, på min matblogg i Skånska Dagbladet. Trevlig Valborg!
https:
344 dagar sedan

Glad Valborg!

En  riktigt glad Valborg önskar jag alla  bloggläsare. Med eller utan majbrasa och eldningsförbud, så är denna dagen en speciellt traditionsrik dag som alltid får mig att känna lite högtidlig till sinnes. Det är också den dag då jag tänker lite extra på mina föräldrar. De gift...
https:
344 dagar sedan

Grillnyheter från Landmann

Nu är det snart 1 maj och grillsäsongen tar snart fart på allvar. Och lagom till dess kommer ett antal nyheter från Landmann. Jag har fastnat särskilt för dessa: Landmann LM 800 En kul och väldigt nischad kompakt grill tänkt för att användas i ”trånga” utrymmen. Så att köra de...
https:
344 dagar sedan

Grillad lammkotlett och halloumi med ädeloströra

Grilltider När jag grillar är det alltid tillbehören som är det viktigaste, de lyfter smakerna även på den enklaste fisk- eller köttbit. Så det var förstås väldigt roligt att få göra en hel kokbok med alla mina favoriter till sommarens grillfester. Grillmat LCHF s...
https:
345 dagar sedan

Nya goda grillsåser från Caj P.

Våren är här och grillsäsongen närmar sig – kanske har du redan grillat en och annan burgare under de senaste dagarnas ljuvliga vårvärme? Varför inte prova de nya produkterna från Caj P. nästa gång du tänder grillen? Sriracha Mayo Sauce Caj P. Sriracha Mayo är en krämi...
https:
347 dagar sedan

Krämig fisk- och skaldjursgryta

Favoritgryta Nu i övergången mellan vinter och vår är det riktigt gott med en värmande fiskgryta, här får du tips på en av mina favoriter. Det här är en rätt jag ofta väljer när jag äter ute på restaurang, den brukar nästan alltid vara riktigt bra och mättar gott. A...
https:
348 dagar sedan

Fredagsfika

En sån här dag, när solen skiner och våren brutit fram på allvar, känns det trevligt att baka en god kaka till kaffet. Så just nu doftar mitt kök av nybakad sockerkaka – bland det mest lättbakade man kan tänka sig och sååå gott! Idag blev det en av favoriterna – oc...
https:
348 dagar sedan

Don Simon Premium Sangria – fräsch somrig nyhet!

Sangria är verkligen en klassiker! Hur många av oss har inte suttit i solstolen på semestern och avnjutit iskall sangria vid poolen? Nu finns Don Simon Premiums Sangria i vacker somrig förpackning, bara att kyla, öppna och servera! Den har en välbalanserad blandning av kryddor...
https:
351 dagar sedan

Lättlagad kycklinggryta med grekiska smaker

Snabb kycklingrätt Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong . Det går att variera väldigt mycket, så framöver våren kommer jag att dela lite olika tips. Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha...
https:
353 dagar sedan

Påskdag med äggtoddy

I min barndom var äggtoddyn en  viktig del av påskens firande. Mamma och pappa gjorde alltid äggtoddy på påskaftons och påskdagens kväll – med konjak i förstås. Jag fick en specialgjord med ett stänk apelsinjuice i, men jag minns att jag  brukade lukta på mammas och papp...
https:
354 dagar sedan

Pickled Eggs Amish Style

Det här är ett helt fantastiskt recept på picklade ägg, som jag fått av en väninna som i sin tur fått det av bekanta i ett Amish-samhälle i Ohio. Som om inte äggen var tillräckligt goda ger receptet dessutom underbara inlagda rödbetor som passar underbart till en köttbit, elle...
https:
<< Nyare Äldre >>
10 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
10 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
13 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
15 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
21 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
23 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
24 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
25 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
33 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
40 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
41 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
46 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
48 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
55 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
73 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
75 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
109 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
115 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
117 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
121 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
128 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
134 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
134 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
160 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
160 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
166 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
181 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
187 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
195 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
215 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
224 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
229 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https:
230 dagar sedan

Förvara rädisor

Förvara rädisor, hur gör man det på ett enkelt och smidigt sätt så de inte vissnar, mjuknar och blir allmänt trista? Jo serru, det vet jag! Förvara rädisor är superlätt...
https:
246 dagar sedan

Mejerifri kokosglass med vanilj

Den här ljuvligt goda och superkrämiga kokosglassen innehåller varken några mejeriprodukter eller vanligt socker. Om du vill lyxa till det lite extra kan du servera glassen...
jillsmat.se
250 dagar sedan

Ugnsbakad fetaost med tomater och örter

Ugnsbakad fetaost är magiskt gott! Jag och min man är hooked, och vill gärna äta detta som en enkel lunch eller som ett tillbehör till en buffé eller grillmiddag. Ugnsbak...
https:
251 dagar sedan

Tillskott lesscarbs – mina favoriter på ett ställe

Tillskott Lesscarbs är en väldigt vanlig googling, så jag tänkte: Varför inte sammanfatta era vanligaste funderingar i ett inlägg? Jag har ju faktiskt skrivit jättemånga inlägg...
https:
253 dagar sedan

Stor skärbräda i trä + allt du behöver veta om skärbrädor i trä!

Stor skärbräda i trä är något jag sökt efter med ljus och lykta. Jag återkom i mina tankar till min kompis föräldrars skärbräda som var en kombinerad knivlåda/skärbräda (men de...
https:
255 dagar sedan

Smulpaj glutenfri, vegan – by Betty

Smulpaj glutenfri, vegan är alltså Bettys recept. Hon har varit med ett antal gånger när jag gjort paj, och nu lät jag henne bestämma helt själv vad vi skulle ha i och hur myck...
https:
267 dagar sedan

Ugnsrostad pumpa – perfekt att ha i kylen

Ugnsrostad pumpa är något jag nästan alltid har hemma i kylen. Det är så enkelt att blanda i sallader, äta som kolhydratkälla tillsammans med en bit fisk/kyckling/kött eller ve...
https:
301 dagar sedan

Beurer – Hälsa och välmående (mina favoriter)

Beurer har en hel rad grymma grejer. Det var först när jag insåg av två av mina favoriter, en i badrummet och en i köket kom just från Beurer som jag insåg att dessa kom från s...
https: