MAT & DRYCK
419 dagar sedan

Snabbt och lätt och med få ingredienser

Du har väl inte missat att jag samlar recept med få ingredienser här på bloggen? Här hittar du allt från frukosträtter till huvudrätter, och inte Fortsätt läs
https:
419 dagar sedan

Vår hälsoresa till Kroatien

Vår i Makarska Tack för alla besök och kommentarer till blogginlägget om 10 år med LCHF Mitt fokus har de här åren varit att dela med mig av mina kockkunskaper och stora matglädje genom att sprida njutbara recept för ett friskare liv. Nu är det hög tid att äve...
https:
421 dagar sedan

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika Foto Mikael Eriksson 10-årsjubileum Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF...
https:
422 dagar sedan

Mat på film – vilken är din favorit?

Vem kan väl glömma scenen i Gudfadern när don Corleones capo Clemenza visar Michael Corleone hur man lagar en tomatsås? Där och då väcktes mitt Fortsätt läs
https:
422 dagar sedan

Nu finns Quornfärs i klimatsmart storpack!

Jag älskar quorn! Jag steker ofta filéer, gärna penslade med en god grillsås, och serverar som biff med potatisklyftor eller sötpotatisfries och bernaisesås. Jag använder Fortsätt läs
https:
422 dagar sedan

Frossa i ramslök…

Nu är det snart tid för ramslök. Du som har ramslök i dina nära omgivningar – vilken lycka! Bara att plocka och frossa! För det Fortsätt läs
https:
423 dagar sedan

Husmanskost: Isterband med skånsk potatis

Isterband serveras traditionellt med stuvad potatis, men är också synnerligen god att servera till skånsk potatis. Men vad är egentligen skånsk potatis? Jo, skånsk potatis Fortsätt läs
https:
425 dagar sedan

Snabb gryta med fläskkarré

Middag på 20 minuter Precis som alla andra tycker även jag om mat som snabbt kan stå på bordet. I vardagen när det händer mycket runtom, då är det fint att kunna ta till riktigt nyttig snabbmat, som dessutom ger energi i många timmar. Framöver våren kommer jag därfö...
https:
428 dagar sedan

Glutenfritt mandelbröd till matig macka

Utflyktsmacka Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde. Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra...
https:
431 dagar sedan

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus Viktig barnbok för alla föräldrar Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat . Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm , så här beskriver Bonnier Fakt...
https:
434 dagar sedan

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde Foto Mikael Eriksson Våffeldags Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen. Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa...
https:
436 dagar sedan

När sorgen är mer än nog

För snart tolv år sedan miste jag min pappa. Bara fem år därefter gick min mamma bort, bara några dagar innan jag skulle fira min Fortsätt läs
https:
436 dagar sedan

Fredagsmys med grönsaksdip

Fredagsmys behöver inte bara vara chips och ostbågar (eller ostkrokar för dig som exempelvis bor i östra Värmland). Det kan med fördel vara grönsaker istället. Fortsätt läs
https:
436 dagar sedan

Rödbetsdip till fredagsmysets snacks

Nyttigare kvällssnacks Så här lagom till helgen så får du min nya variant på chips med dip, både godare och framförallt nyttigare än butikernas potatischips, ostbågar och dipmixer. När jag gjorde Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken , tog jag till lite expe...
https:
437 dagar sedan

Våffeldagen närmar sig…

Idag är det den 21 mars och jag börjar se fram emot Våffeldagen. Jag blir alltid påmind om den just den 21 mars eftersom min Fortsätt läs
https:
438 dagar sedan

Finfina frukosten: Krabbelurer

Krabbelurer eller skravelucker eller skrabbelucler eller snoobelorer eller… Kärt barn har många namn och krabbelurer är verkligen just kära för många svenskar. Krabbelurer är som Fortsätt läs
https:
438 dagar sedan

Finfina frukosten: Ansjoviskräm till knäckemackan

Knäckebröd är en klassiker och det finns få saker som är så tilltalande som att sätta tänderna i en riktig knäckemacka. Lägg till ägg och Fortsätt läs
https:
438 dagar sedan

Finfina frukosten: Pannkakor utan ägg

Pannkakor går utmärkt att laga utan ägg. Bara blanda ihop en smet på vetemjöl och mjölk – eller lika delar mjölk och vatten – och Fortsätt läs
https:
438 dagar sedan

Finfina frukosten: Overnight Oats

Overnight Oats (”över natten-havre” ungefär) är det absolut enklaste sättet att få till en riktigt god och mättande och dessutom nyttig frukost även när man Fortsätt läs
https:
438 dagar sedan

Finfina frukosten: Hemgjord müsli

Har du provat att göra din egen müsli någon gång? Om inte så gör det! Det är mycket enklare än man kan tro och blir Fortsätt läs
https:
438 dagar sedan

Formfranska LCHF

Glutenfritt proteinbröd Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd. Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydra...
https:
439 dagar sedan

Finfina frukosten: Blåbärssmoothie

Blåbär är sååå gott – prova den här underbara smoothien nästa gång du vill unna dig en riktigt god och dessutom nyttig frukost! Blåbärssmoothie 2 bananer Fortsätt läs
https:
439 dagar sedan

Finfina frukosten: Smoothie med vanilj och bär

Smoothies kan man inte få för mycket av! Hallonsmoothie med havregryn Hallon och kardemumma gifter sig fint med varandra. Men självklart kan du använda andra Fortsätt läs
https:
439 dagar sedan

Finfina frukosten: Härlig grön smoothie

Då och då kör jag frukosttema här på bloggen. Eftersom frukosten är dagens viktigaste måltid finns det all anledning att återvända till den med jämna Fortsätt läs
https:
440 dagar sedan

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Lättlagad husmanskost Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag. När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket. Tänk så mycket enklare än att rulla...
https:
441 dagar sedan

Happy Saint Patrick’s Day!

Det här är filmen som brukar få avsluta mitt Saint Patrick’sfirande, kultförklarade The Boondock Saints. En film att hata eller älska. Jag älskar den. Happy Fortsätt läs
https:
442 dagar sedan

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg. Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ til...
https:
443 dagar sedan

Små guldkorn på arbetsplatsen ger motivation

Jag har under långa perioder jobbat hemma. Det är behagligt och trivsamt när man frilansar som jag ofta gjort, men jag är också förtjust i Fortsätt läs
https:
443 dagar sedan

Årets Harmoniresa till Makrigialos på Kreta

Restips i hälsans tecken Idag kan du läsa mer om höstens Harmoniresa till Kreta inne hos min vän och resekollega Therese Renåker i inlägget Mer harmoni åt folket . För tredje året i rad arrangerar vi en njutningsfylld hälsoresa på temat Det Goda Livet. Vi har...
https:
444 dagar sedan

Proteinrika, glutenfria pannkakor

Nyttigare pannkakor Idag får du tips på ett näringsrikt sätt att göra pannkakor, passar fint både som frukost eller ett enklare kvällsmål. Här har jag använt äggvitor, som blir över när man gör egen bearnaise och majonnäs . Med stekt fläsk, varmrökt fisk elle...
https:
<< Nyare Äldre >>
15 dagar sedan

Unicorn nudlar – Unicorn noodles – barnens favorit

Unicorn nudlar har jag visat på Instagram några gånger. Här hittar du en video hur Betty gör unicorn nudlar . Så gullig video by the way. Detta är ett väldigt rol...
https:
18 dagar sedan

Förvara sparris i kylen – bästa sättet!

Förvara sparris är något vi pratar om varje säsong på mitt Instagramkonto. Och varje år är det lika poppis! Jag tror att det är för att det verkligen fungerar och att det är så...
https:
23 dagar sedan

Recept på blå smoothie – barnens favorit

Här kommer en stor favorit hos min son! Han älskar den med mango, och min dotter älskar den med jordgubbar eftersom hon inte tål mango. Enkel att svänga ihop och ser ju amazing...
https:
40 dagar sedan

Glutenfria wraps och min guide till glutenfri bakning

Glutenfria wraps är något jag fått frågan om att ta fram under en längre tid. Jag har ett par vitkålswraps som blir förvånansvärt lika vanligt bröd i min kokbok, Det stora Matä...
https:
41 dagar sedan

Paulas parmesanröra – den bästa av dem alla

Paulas parmesankräm. Du kommer tacka dig för att jag frågade Paula om jag kunde få dela receptet med hela världen. Hon sa ja såklart. Hon är så snäll. Hon berättade att hon fic...
https:
44 dagar sedan

Tacokål med glutenfria wraps – en ny favorit

Tacokål var något jag uppfann när vi inte hade något hemma och jag behövde en snabb lunch. Sedan kom barnen hem och åt upp resterna. Jag satt med hakan nere i knäet, eftersom j...
https:
44 dagar sedan

Plåtmat – tips recept och den bästa skärbrädan allt i ett

Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vi...
https:
52 dagar sedan

Rostad blomkål med näringsjäst och gurkmeja

Det första jag tänkte på när jag såg ingredienserna var en maträtt jag aldrig lagat innan. Det blev i alla fall guldig blomkål med näringsjäst, chili och lök som vi hade en sto...
https:
63 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
63 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
66 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
68 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
74 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
76 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
77 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
78 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
86 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
93 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
94 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
99 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
101 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
108 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
126 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
128 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
162 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
168 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
170 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
174 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
181 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
187 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
187 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
213 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
213 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
219 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
234 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
240 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
248 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
268 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
277 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
282 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https: