MAT & DRYCK
505 dagar sedan

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken till final i Gourmand Awards

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips Foto Amelie von Essen Härliga nyheter Som du läst härinne tidigare så deltar jag med flera kokböcker i den prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards för första gången. Jag fick just veta...
https:
505 dagar sedan

Älskade pannkakor – hur gör du dina?

  Pannkakor är verkligen en svensk klassiker! Visst, det finns pannkakor överallt (den amerikanska typen av pannkakor är ju sååå god, och bananplättarna man får Fortsätt läs
https:
505 dagar sedan

Champinjonsås med dragon

Användbar sås Den här goda svampsåsen gör jag ofta, både när vi är här nere i Turkiet och hemma i Sverige. Jag använder olika sorters svamp, en favorit jag ofta köper här är ostronskivling. På bilderna serverade jag champinjonsåsen till stekt kycklinglever, men de...
https:
506 dagar sedan

Baka en skånsk äppelkaka

Än finns det svenska äpplen kvar, så varför inte passa på att baka en härlig äppelkaka? Skånsk äppelkaka Den här äppelkakan är verkligen jättegod! Det Fortsätt läs
https:
506 dagar sedan

Salsiccia med sötpotatis

Det här är en enkel men jättegod rätt som jag inspirerades till under en resa till Italien. Salsiccia med sötpotatis Till fyra personer behöver du: Fortsätt läs
https:
506 dagar sedan

Helstek en kyckling på nolltid!

Min nya CrockPot Express fortsätter att leverera. Igår var det dags att tillaga en hel kyckling, och resultatet var bättre än jag kunde föreställa mig. Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

Lyxig fisksoppa

Vad slår väl en fisksoppa? Inte mycket! Det här är en fantastiskt god fisksoppa som är perfekt för helgens festmiddagar! Lyxiga fisksoppan Den här soppan Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

En tomatsoppa som smakar mer…

Tomatsoppa kan ibland smaka lite blaskigt, tycker jag. Men den här varianten, som görs på rostade tomater, är bara sååå god… ”Rostad” tomatsoppa 2-3 msk Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa har jag alltid älskat, och jag har testat massor av varianter genom åren. Det här är en av de godaste hittills! Receptet har jag Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

Ratatouille

Ratatouille är en härlig grönsaksgryta med anor i Sydfrankrike. Det finns hur många recept som helst att tillgå (om du söker på bloggen här finns Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

Italienska köket: auberginegratäng

Italiensk mat, det är fint det! Bland de vegetariska rätterna i det italienska köket är jag särskilt förtjust i auberginerätterna. Här en underbart god gratäng Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

Härliga soppmiddagen med lättlagad champinjonsoppa

Soppa äter jag gärna, det är gott och variationsrikt och serverar man soppan med ett gott bröd blir det till en hel måltid. En favorit Fortsätt läs
https:
510 dagar sedan

Laga en härlig högrevsgryta i helgen!

Vad går upp mot en riktigt mustig gryta? Inte mycket, enligt min mening. En härlig gryta på oxkött passar fint att laga en lördag nu Fortsätt läs
https:
511 dagar sedan

Smaksätt ditt kaffe på flera sätt

Jag har tidigare tipsat om att smaksätta kaffet på olika sätt. Just nu, när dagarna blir allt mörkare, passar det extra bra tycker jag. Så Fortsätt läs
https:
511 dagar sedan

Den klassiska falukorvsringen…

Bästa sättet att lysa upp mörka, gråa november är – tycker jag – att servera vällagad husmanskost till middag. Svensk husmanskost är något alldeles särskilt, Fortsätt läs
https:
511 dagar sedan

Husman: Madeirafläsk

Husman är alltid rätt, inte minst i mörka november. Det här är ett härligt recept som passar lika bra till vardags som till fest. Madeirafläsk Fortsätt läs
https:
511 dagar sedan

Sista anmälningsdag till kokbokstävlingen Gourmand Awards

Tävlingsdags igen Idag onsdag den 15 november är det sista anmälningsdag för att skicka in sitt bidrag till den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards . Jag träffade Pelle Agorelius på Stockholm Food & Wine i fredags, han är Sverigerepresentant för tävl...
https:
513 dagar sedan

Ann Fernholm och Kostfonden synar sockret

Världsdiabetesdagen Gör ett litet inhopp i min datorfria semestervecka Missa inte författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm från Kostfonden på TV 4 06.37!! Här kan du läsa mer om Kostfondens kampanj Syna sockret . Ann kommer i morgon på Världs...
https:
519 dagar sedan

Magic Bullet Coffee och kokbokstips till Fars Dag

Magic Bullet Coffee Foto Mikael Eriksson Fars Dag Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män , som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få up...
https:
520 dagar sedan

My little Cupcake levererar alltid!

I helgen festade vi på fantastiska minicupcakes från My Little Cupcake. För oss har det nästan blivit ett måste att beställa de delikata små bakverken Fortsätt läs
https:
522 dagar sedan

Glutenfritt matbröd med smak av jul och boktips

Baktips Förvisso är det rätt långt kvar till jul, men vill passa på att tipsa om det här saftiga brödet som påminner mycket om min favorit, vörtlimpan. Vörtkryddor som finns färdiga på påse innehåller tyvärr gluten, så här har jag blandat ett saftigt nötbröd med de kr...
https:
525 dagar sedan

Om att våga följa nya vägar

Jag och Johanna Soderling Romestrand på Ås Trädgård Mot nya äventyr I förrgår skrev jag ett inlägg på mina sidor på Facebook och Instagram där jag berättade att jag stod vid ett vägval i mitt liv. Det blev en explosion i tummar upp och kommentarer, tack så my...
https:
526 dagar sedan

Happy Halloween

Fortsätt läs
https:
530 dagar sedan

Enkla frukosttips, hur jag mår, vad jag äter och tankar om rörelse

Hemma i ett grått Östersund Här kommer några rader från ett grått men vackert Jämtland, på bilden ovan ser du det lilla badhuset som är så fint beläget i Stavresjön. Jag tog bilden genom tågfönstret igår på resan upp, har faktiskt lyckats med att få fina bilder på det...
https:
530 dagar sedan

Skapa härlig Halloweenstämning med enkla medel

Mat i all ära, men hur viktigt det än är med den ”rätta” menyn till Halloweenfesten är inredningen minst lika betydelsefull. Spöklikt värre ska det vara Fortsätt läs
https:
531 dagar sedan

Halloween: Buffémat till festen

Halloween är en riktig mat- och godishelg. Själv tycker jag att det passar med en buffé till Halloweenfesten, gärna med inslag av ”americana”. Givetvis måste Fortsätt läs
https:
531 dagar sedan

Halloween eller Alla Helgons Dag – eller båda?

Snart är det Halloween – en riktigt mysig helg, som är väl värd att fira med god mat, smaskiga efterrätter och ruskiga skräckfilmer. Den 31 Fortsätt läs
https:
532 dagar sedan

Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården Torsdagssoppa Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa. En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare. Sen jag kom hem från Kret...
https:
532 dagar sedan

Härliga oktober…

Just nu är det en härlig tid – och snart är det dags att fira Halloween! Snart på bloggen: tips och recept inför höstens mest Fortsätt läs
https:
536 dagar sedan

Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund Matprat på Ecocaféet Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire ! Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsamman...
https:
<< Nyare Äldre >>
11 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
11 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
14 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
16 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
22 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
24 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
25 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
26 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
34 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
41 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
42 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
47 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
49 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
56 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
74 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
76 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
110 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
116 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
118 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
122 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
129 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
135 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
135 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
161 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
161 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
167 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
182 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
188 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
196 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
216 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
225 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
230 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https:
231 dagar sedan

Förvara rädisor

Förvara rädisor, hur gör man det på ett enkelt och smidigt sätt så de inte vissnar, mjuknar och blir allmänt trista? Jo serru, det vet jag! Förvara rädisor är superlätt...
https:
247 dagar sedan

Mejerifri kokosglass med vanilj

Den här ljuvligt goda och superkrämiga kokosglassen innehåller varken några mejeriprodukter eller vanligt socker. Om du vill lyxa till det lite extra kan du servera glassen...
jillsmat.se
251 dagar sedan

Ugnsbakad fetaost med tomater och örter

Ugnsbakad fetaost är magiskt gott! Jag och min man är hooked, och vill gärna äta detta som en enkel lunch eller som ett tillbehör till en buffé eller grillmiddag. Ugnsbak...
https:
252 dagar sedan

Tillskott lesscarbs – mina favoriter på ett ställe

Tillskott Lesscarbs är en väldigt vanlig googling, så jag tänkte: Varför inte sammanfatta era vanligaste funderingar i ett inlägg? Jag har ju faktiskt skrivit jättemånga inlägg...
https:
254 dagar sedan

Stor skärbräda i trä + allt du behöver veta om skärbrädor i trä!

Stor skärbräda i trä är något jag sökt efter med ljus och lykta. Jag återkom i mina tankar till min kompis föräldrars skärbräda som var en kombinerad knivlåda/skärbräda (men de...
https:
256 dagar sedan

Smulpaj glutenfri, vegan – by Betty

Smulpaj glutenfri, vegan är alltså Bettys recept. Hon har varit med ett antal gånger när jag gjort paj, och nu lät jag henne bestämma helt själv vad vi skulle ha i och hur myck...
https:
268 dagar sedan

Ugnsrostad pumpa – perfekt att ha i kylen

Ugnsrostad pumpa är något jag nästan alltid har hemma i kylen. Det är så enkelt att blanda i sallader, äta som kolhydratkälla tillsammans med en bit fisk/kyckling/kött eller ve...
https:
302 dagar sedan

Beurer – Hälsa och välmående (mina favoriter)

Beurer har en hel rad grymma grejer. Det var först när jag insåg av två av mina favoriter, en i badrummet och en i köket kom just från Beurer som jag insåg att dessa kom från s...
https: