HÄLSA
169 dagar sedan

DN: Anna Bratt: Extrem köttdiet – en smått galen trend

Anna Bratt, medicinreporter på DN, skrev en krönika den 21/9: Extrem köttdiet – en smått galen trend . (artikeln är låst) Det är den amerikanska influeraren Isabella Ma som skriver på sociala medier om trenden att äta carnivore, som spritt sig framför allt bland unga kvinn...
178 dagar sedan

Ny forskning: Lågkolhydratkost är den bästa kosten för diabetiker typ 1

Ann Fernholm berättar i sin blogg . Kostfonden har alltså tillsammans med företaget Skandia bekostat en studie på kostbehandling vid typ 1-diabetes . Man inkluderade 103 personer i studien. man lottade dem i tre olika grupper: en med högkolhydratkost, 50-60 % kh, en me...
179 dagar sedan

Diabetesprofessor fick diabetes 2, gick ner 15 kg, och slapp medicinering

Jag läser i tidningen Leva med Diabetes , om Johnny Ludvigsson, professor i barndiabetes. Han var normalviktig och hade normalt blodsocker när han plötsligt noterade att blodsockret hade stigit. Han kollade med sina syskon, och två av dem hade också fått diabetes trots norm...
199 dagar sedan

Vad händer i kroppen när vi skippar kolhydraterna?

Artikel i Dagens Nyheter idag: Det här händer i kroppen när du skippar kolhydraterna . Artikeln är låst så jag kommer inte åt  den. Någon som kan referera vad som stod i artikeln?
200 dagar sedan

Ökad risk för diabetes 2 av chark och rött kött?

Dagens Medicin: Studie: Kött kan öka risken för diabetes 2 . Nyhet idag att en studie har redovisats som ”visar” att risken för diabetes 2 ökar av högt intag av charkprodukter och rött kött. Jag har inte sett studien i tryck, men faktum är att rött kött ingå...
208 dagar sedan

Datatrassel

Sen några dagar har min stationära dator tyckts vara massivt attackerad av virus. Det är ett brett bräm till höger av skärmen med rutor av hot och varningar.  Jag har Nortons antivirusprogram, men det tycks inte hjälpa  Jag har inte fått tag på någon ännu som kan hjälpa mig a...
231 dagar sedan

Normalt blodsocker är vägen till hälsa och längre liv

Lennart skriver i kommentar: ”Såg ni stoppa åldrandet i Vetenskapens värld? (Jag hittar inte länken till programmet?) En forskare ansåg att motion och fasta var viktigast. Det konstaterades att diabetiker som använder metformin lever länge. metformin minskar inflam...
234 dagar sedan

Den farligaste maten

Efter att hjälpligt ha följt det som skrivits och sagts om nyttig respektive farlig kost de senaste decennierna, tycker jag mig har sett att det som är mest skadligt för oss att äta är: socker och omega-6-rika fleromättade vegetabiliska fetter  (tex margariner och veg oljor)...
239 dagar sedan

Olika kolhydratmängd i olika brödsorter

Johan skickade mig ett mail om sin undersökning av kolhydratmängd i olika brödsorter: ”Här kommer en lista på olika brödsorter och deras kolhydratbelastning per kvadratdecimeter. Tanken med den är att det ofta går att växla över till ett mindre kolhydratinnehållande b...
268 dagar sedan

Hur mycket kolhydrater bör vi äta?

Joseph Mercola är en läkare i USA som har drivit en hälsosajt i många år. Han är i mycket kontroversiell, och har blivit bannad  och censurerad av etablissemanget. Han raderar därför sina artiklar efter något dygn. Han har tidigare förespråkat en kost med låg kolhydrat oc...
269 dagar sedan

Kost för typ 1-diabetiker med hypoglykemiproblem

Jag läser i tidningen Leva med diabetes , en artikel om en kvinna med typ 1-diabetes. Hon har alltid varit mycket fysiskt aktiv, och värdesätter det mycket. Hon fick typ1-diabetes för tre år sen. Sedan dess har hon stora problem med hypoglykemier under träning. Hon kompense...
288 dagar sedan

Varför ökar bokstavsdiagnoserna?

På nyheterna idag togs upp att bokstavsdiagnoserna, som ADHD, har ökat dramatiskt de senaste decennierna, hos våra barn. Man efterfrågar snabbare insättning av medicinering, som i många fall består av motsvarigheten till så kallat ”uppåttjack”.  Även ”hemmas...
302 dagar sedan

Livsmedelsverket dissar Carnivore-kosten

På Marcus Oscarssons Nyhetssajt berättar han att Livsmedelsverket, SLV, avråder från den populära Carnivore-kosten , där man enbart äter mat med animaliskt ursprung. SLV påstår att den kosten ökar risken för tarmcancer och näringsbrister. Man anser också att den ökar riske...
308 dagar sedan

Saltrestriktion försämrar hälsoläget

Lågsalt misslyckas . Från Facebook-gruppen Unlearn-Rethink. En genoomgång av 23 humanstudier visade att lågsalt-kost ökade insulinresistensen,  glukosintolerans,  ökat faste-insulin,  och ökade glukos-värden efter glukostoleranstest. Det är obegripligt att etablissemange...
323 dagar sedan

Prostatacancer – att screena eller inte screena

Zoës veckobrev. Att screena eller inte screena . Hon har analyserat en studie, RCT, om långtidsresultatet beträffande sjukdom och död, efter prostatacancerscreening. En lottad grupp fick genomgå screening med PSA(Prostataspecifik antigen)-prov, och den andra gruppen screena...
342 dagar sedan

Ilningar i tänderna

Jag såg på kanal 5 igår, på ”Alla Mot Alla”. Där i reklampaus ser man en tandläkare (?) som pratar om ilningar i tänderna. Man kan få det vid tex kall dryck. Han säger att man inte kan få bort det annat än med tandkrämen Sensodyne. Jag kom då att tänka på att jag...
351 dagar sedan

Kommer fasta att öka din risk för förtidig död?

Det har varit rubriker om att periodisk fasta ökar risken för förtidig död. YouTube . Zoë har tittat på studien . Det gäller en epidemiologisk studie. Utvärderingen av frågeställningen är helt ovetenskaplig, ändå är AHA (American Heart Association) helt med på den. Det l...
359 dagar sedan

Vegotrenden tappar fart

SVT.se . Uppgången i vegokost har mattats av senaste året. Åsa Domeij tror att det kan bero på att fler har börjat undra vad som är i industrins vegoprodukter. Men det kan också vara fler som har börjat tänka (förstå) att det är bättre näring i animaliska produkter. I kl...
363 dagar sedan

Planerad socker- och köttskatt

På TV4 nyheter sades ikväll att det planeras en socker- och köttskatt. En flicka de intervjuade sen sa att köttskatt var bra för att köttet man åt var dåligt för andra (!?), men sockerskatt tyckte hon inte att de  behövde bry sig om! Att socker är skadligt för hälsan är vä...
363 dagar sedan

Linolsyra, omega-6 försämrar immunförsvaret

Mercola idag . Mitokondriell försämring i T-celler, försvar mot infektioner och cancer, orsakas av överskott av Linolsyra, LA, modersyra för omega-6. Även östrogendominans bidrar. Strategier för att förbättra mitokondriell funktion föreslås vara att sänka LA-intag, minsk...
363 dagar sedan

Entimmesvärdet vid glukostoleranstest är bästa markören för tidig metabol störning

MD Edge . Entimmes blodsockermätning vid glukostoleranstest är det bästa testet på tidig metabolstörning. (8,6 mmol/l  anges vara gränsen) Fasteblodsocker och HbA1c kan vara normala men 1 timmesvärdet kan vara förhöjt, som tecken på begynnande insulinresistens.
364 dagar sedan

Solen ger bättre hälsa och liv

Professor Pelle Lindqvists forskning utmanar narrativet om solning . You Tube, se filmen. Prof Pelle Lindqvist har tillsammans med medarbetare forskat på hälsoeffekterna av solning (utan att bränna sig) och funnit att solen ger fantastiska hälsovinster. Solen ger ytterlig...
<< Nyare Äldre >>