HÄLSA
88 dagar sedan

Gudiol påstår kvacksalveri – han har fel!

Ann Fernholm skriver. Nyligen hade SVT öst inslag om hormonvänlig mat.  En okunnig anonym läkare betecknade detta som kvacksalveri. Jacob Gudiol anammade detta utan att kolla upp fakta, och skrev om kvacksalveri och ”fantasier som trendar”. P1 Media trodde bli...
95 dagar sedan

Behovet att alltid känna sig produktiv

Vissa människor är ständigt upptagna med att vara produktiva, att prestera och att känna att de gör framsteg. För dessa individer är känslan av att vara ”på väg någonstans” djupt rotad i deras identitet. Att hela tiden ha projekt på gång eller att jaga nästa mål g...
96 dagar sedan

Nya kostrekommendationer: Högst 350 gram rött kött och chark per vecka

På Rapport idag meddelas att nya NNR har kommit ut . Åsa Brugård Konde, nutritionist på  Livsmedelsverket, SLV, ställer upp och berättar. Vi ska inte äta mer än 350 gram rött kött och chark per vecka. Det ska göra oss friskare. Minska hjärtkärlsjukdomar och cancer. Ca 5000...
97 dagar sedan

DN: Anna Bratt: Extrem köttdiet – en smått galen trend

Anna Bratt, medicinreporter på DN, skrev en krönika den 21/9: Extrem köttdiet – en smått galen trend . (artikeln är låst) Det är den amerikanska influeraren Isabella Ma som skriver på sociala medier om trenden att äta carnivore, som spritt sig framför allt bland unga kvinn...
106 dagar sedan

Ny forskning: Lågkolhydratkost är den bästa kosten för diabetiker typ 1

Ann Fernholm berättar i sin blogg . Kostfonden har alltså tillsammans med företaget Skandia bekostat en studie på kostbehandling vid typ 1-diabetes . Man inkluderade 103 personer i studien. man lottade dem i tre olika grupper: en med högkolhydratkost, 50-60 % kh, en me...
107 dagar sedan

Diabetesprofessor fick diabetes 2, gick ner 15 kg, och slapp medicinering

Jag läser i tidningen Leva med Diabetes , om Johnny Ludvigsson, professor i barndiabetes. Han var normalviktig och hade normalt blodsocker när han plötsligt noterade att blodsockret hade stigit. Han kollade med sina syskon, och två av dem hade också fått diabetes trots norm...
127 dagar sedan

Vad händer i kroppen när vi skippar kolhydraterna?

Artikel i Dagens Nyheter idag: Det här händer i kroppen när du skippar kolhydraterna . Artikeln är låst så jag kommer inte åt  den. Någon som kan referera vad som stod i artikeln?
128 dagar sedan

Ökad risk för diabetes 2 av chark och rött kött?

Dagens Medicin: Studie: Kött kan öka risken för diabetes 2 . Nyhet idag att en studie har redovisats som ”visar” att risken för diabetes 2 ökar av högt intag av charkprodukter och rött kött. Jag har inte sett studien i tryck, men faktum är att rött kött ingå...
136 dagar sedan

Datatrassel

Sen några dagar har min stationära dator tyckts vara massivt attackerad av virus. Det är ett brett bräm till höger av skärmen med rutor av hot och varningar.  Jag har Nortons antivirusprogram, men det tycks inte hjälpa  Jag har inte fått tag på någon ännu som kan hjälpa mig a...
159 dagar sedan

Normalt blodsocker är vägen till hälsa och längre liv

Lennart skriver i kommentar: ”Såg ni stoppa åldrandet i Vetenskapens värld? (Jag hittar inte länken till programmet?) En forskare ansåg att motion och fasta var viktigast. Det konstaterades att diabetiker som använder metformin lever länge. metformin minskar inflam...
162 dagar sedan

Den farligaste maten

Efter att hjälpligt ha följt det som skrivits och sagts om nyttig respektive farlig kost de senaste decennierna, tycker jag mig har sett att det som är mest skadligt för oss att äta är: socker och omega-6-rika fleromättade vegetabiliska fetter  (tex margariner och veg oljor)...
167 dagar sedan

Olika kolhydratmängd i olika brödsorter

Johan skickade mig ett mail om sin undersökning av kolhydratmängd i olika brödsorter: ”Här kommer en lista på olika brödsorter och deras kolhydratbelastning per kvadratdecimeter. Tanken med den är att det ofta går att växla över till ett mindre kolhydratinnehållande b...
196 dagar sedan

Hur mycket kolhydrater bör vi äta?

Joseph Mercola är en läkare i USA som har drivit en hälsosajt i många år. Han är i mycket kontroversiell, och har blivit bannad  och censurerad av etablissemanget. Han raderar därför sina artiklar efter något dygn. Han har tidigare förespråkat en kost med låg kolhydrat oc...
197 dagar sedan

Kost för typ 1-diabetiker med hypoglykemiproblem

Jag läser i tidningen Leva med diabetes , en artikel om en kvinna med typ 1-diabetes. Hon har alltid varit mycket fysiskt aktiv, och värdesätter det mycket. Hon fick typ1-diabetes för tre år sen. Sedan dess har hon stora problem med hypoglykemier under träning. Hon kompense...
216 dagar sedan

Varför ökar bokstavsdiagnoserna?

På nyheterna idag togs upp att bokstavsdiagnoserna, som ADHD, har ökat dramatiskt de senaste decennierna, hos våra barn. Man efterfrågar snabbare insättning av medicinering, som i många fall består av motsvarigheten till så kallat ”uppåttjack”.  Även ”hemmas...
230 dagar sedan

Livsmedelsverket dissar Carnivore-kosten

På Marcus Oscarssons Nyhetssajt berättar han att Livsmedelsverket, SLV, avråder från den populära Carnivore-kosten , där man enbart äter mat med animaliskt ursprung. SLV påstår att den kosten ökar risken för tarmcancer och näringsbrister. Man anser också att den ökar riske...
236 dagar sedan

Saltrestriktion försämrar hälsoläget

Lågsalt misslyckas . Från Facebook-gruppen Unlearn-Rethink. En genoomgång av 23 humanstudier visade att lågsalt-kost ökade insulinresistensen,  glukosintolerans,  ökat faste-insulin,  och ökade glukos-värden efter glukostoleranstest. Det är obegripligt att etablissemange...
251 dagar sedan

Prostatacancer – att screena eller inte screena

Zoës veckobrev. Att screena eller inte screena . Hon har analyserat en studie, RCT, om långtidsresultatet beträffande sjukdom och död, efter prostatacancerscreening. En lottad grupp fick genomgå screening med PSA(Prostataspecifik antigen)-prov, och den andra gruppen screena...
270 dagar sedan

Ilningar i tänderna

Jag såg på kanal 5 igår, på ”Alla Mot Alla”. Där i reklampaus ser man en tandläkare (?) som pratar om ilningar i tänderna. Man kan få det vid tex kall dryck. Han säger att man inte kan få bort det annat än med tandkrämen Sensodyne. Jag kom då att tänka på att jag...
279 dagar sedan

Kommer fasta att öka din risk för förtidig död?

Det har varit rubriker om att periodisk fasta ökar risken för förtidig död. YouTube . Zoë har tittat på studien . Det gäller en epidemiologisk studie. Utvärderingen av frågeställningen är helt ovetenskaplig, ändå är AHA (American Heart Association) helt med på den. Det l...
287 dagar sedan

Vegotrenden tappar fart

SVT.se . Uppgången i vegokost har mattats av senaste året. Åsa Domeij tror att det kan bero på att fler har börjat undra vad som är i industrins vegoprodukter. Men det kan också vara fler som har börjat tänka (förstå) att det är bättre näring i animaliska produkter. I kl...
291 dagar sedan

Planerad socker- och köttskatt

På TV4 nyheter sades ikväll att det planeras en socker- och köttskatt. En flicka de intervjuade sen sa att köttskatt var bra för att köttet man åt var dåligt för andra (!?), men sockerskatt tyckte hon inte att de  behövde bry sig om! Att socker är skadligt för hälsan är vä...
291 dagar sedan

Linolsyra, omega-6 försämrar immunförsvaret

Mercola idag . Mitokondriell försämring i T-celler, försvar mot infektioner och cancer, orsakas av överskott av Linolsyra, LA, modersyra för omega-6. Även östrogendominans bidrar. Strategier för att förbättra mitokondriell funktion föreslås vara att sänka LA-intag, minsk...
291 dagar sedan

Entimmesvärdet vid glukostoleranstest är bästa markören för tidig metabol störning

MD Edge . Entimmes blodsockermätning vid glukostoleranstest är det bästa testet på tidig metabolstörning. (8,6 mmol/l  anges vara gränsen) Fasteblodsocker och HbA1c kan vara normala men 1 timmesvärdet kan vara förhöjt, som tecken på begynnande insulinresistens.
292 dagar sedan

Solen ger bättre hälsa och liv

Professor Pelle Lindqvists forskning utmanar narrativet om solning . You Tube, se filmen. Prof Pelle Lindqvist har tillsammans med medarbetare forskat på hälsoeffekterna av solning (utan att bränna sig) och funnit att solen ger fantastiska hälsovinster. Solen ger ytterlig...
305 dagar sedan

Nya brittiska kostrekommendationer – om möjligt ännu värre

Veckans Zoë . NICE (National Institute for Health and Care Excellence), den brittiska organisation som fastställer riktlinjer för läkemedel, interventioner  och kost för bättre hälsa. En revidering av gamla råd från -14, under hösten -23. Det är stor betoning på kolester...
314 dagar sedan

Effektivaste hälsoknepen är GRATIS | TOPP 5 LISTAN!

INGEN reklam för röda glasögon här inte, jag är nämligen ganska anti kommersiell biohacking (numera). Jag kan uppleva det som navelskådande verklighetsflykt som får en att tro att man GÖR grejer för att vara hälsosam, när det kanske inte egentligen är så. Därför vill ja...
316 dagar sedan

Provax eller Antivax?

Jag slölyssnade imorse till Söndagsintervjun på P1. Det var filosofiprofessorn Åsa Wikfors som intervjuades. Hon pratade om Alternativa fakta, om ”Kunskapen och dess fiender”, som hennes bok heter. Något jag reagerade på var när hon tog som exempel på skadliga alt...
322 dagar sedan

Bluff på internet

Jag har fått flera mail om att mitt namn och min bild har använts i reklam för något preparat. Jag har själv inte sett det, jag vet inte  var det finns. Jag vill deklarera att jag inte har varit involverad i någon försäljning av något preparat, utan det är en kriminell bluff...
326 dagar sedan

Skräpmat har bytt namn till ”ultraprocessad”

Artikel av Nina Teicholz . Många västerlänningar har vuxit upp med ”skräpmat”. Exempel är: söta kakor, söta flingor, sockerdrycker,  chips, godis etc. Dessa livsmedel kan vara beroendeframkallande. Skräpmat kallas numera för ultraprocessad mat (UPF, UltraPro...
<< Nyare Äldre >>