HÄLSA
73 dagar sedan

Vetenskapens värld ikväll om fett

Vetenskapens värld ikväll handlade om fett och fetma. Det var alla möjliga aspekter på ämnet –  men ingen gång hörde jag att det sades något om kolhydrater och insulin. Ändå är insulin vårt allra mest kraftfulla hormon som stimulerar inlagring av fett i kroppen. V...
78 dagar sedan

Därför är du tjock!

Sammanfattning längst ned! Tillägg skrivet 14/3 2022: Förtydligande kring kalorier och kaloriräkning. Förklaring till Randle cycle och vilken typ av “burner” du är.  Jag skulle egentligen varit med i My Westerdahls pod Viktig! och pratat...
109 dagar sedan

Följarnas bästa sömntips! | Sammanställning

Då och då har jag sömnproblem som hör ihop med mitt cykliska mående. För min del har jag inte längre sömnsvårigheter som i att inte somna, för jag somnar så fort jag lägger huvudet på kudden. Mina nya sömnproblem handlar om rastlöshet i sömnen, hög vilopuls och att inte rikti...
130 dagar sedan

Biohackingpodden | Dopaminsnack!

Inlägget innehåller en köplänk till Adlibris!  Jag och min medförfattare till boken Handbok i Biohacking poddar tillsammans och fortsätter på månadens dopamin-tema. Som du säkert märker är vi väldigt intresserade av neurobiologi i allmänhet och ägnar oss därför åt m...
138 dagar sedan

Beroendet först | Att förändra sin livsstil

Ett kännetecken för beroende är domino-effekten! Ju mer jag studerar fenomenet beroende desto mer ser jag det överallt och som det allra största hindret mot att lyckas med sina livsstilsförändringar. Många har ett ohälsosamt förhållande till mat och socker, alkohol, subs...
144 dagar sedan

Dopamin-detox | Guide

Denna dopamin-detox guide baserar sig på ett äldre inlägg från mars 2019, men som är mer aktuellt än någonsin! Längst ned finns en länk till min senaste bok Handbok i Biohacking, samt lite andra matnyttiga länkar. som tidigare nämnt har 2020 och 2021 varit väldigt u...
150 dagar sedan

Nyårsreflektioner inför 2022

 Video när jag gör världens konstigaste övning jag fått av min coach: Zercher Jefferson curls. Jag har delegerat träningen och eventuella nojjor kring styrkeutvecklingen till någon som kan det där bättre än jag. Det är så skönt! Apropå träning och annat hälsorelat...
153 dagar sedan

God Jul! | Jul-, födelsedags- & nyårsuppdatering!

God Jul från skogen! Hoppas att ni har det trevligt i juldagarna. Jag själv följde min intuition och tillbringar ledigheten i ensamhet, med meditation, kontemplation och dagboksskrivande. Idag på julafton har jag gjort en längre meditation (dryga 3 timmar) och lite sk...
155 dagar sedan

Resultat: Östrohacking klar!

Längst ned finns 2 länkar till mina senaste böcker! Äntligen kan jag rapportera ett färdigt biohack och inte bara pågående experiment. Östrohackingen är “klar” och jag är supernöjd med resultatet. Jag skriver “klar” inom citattecken för att jag är...
155 dagar sedan

JULIGA DAGAR & Barrica Mat & Vinbar

Hej vänner! Så var vi inne på Da’n Före Da’n Före Dopparedan! Woop! Och titta här då, SNÖ i Helsingborg! Har vi… The post JULIGA DAGAR & Barrica Mat & Vinbar appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
157 dagar sedan

Rangan Chatterjee ikväll på Fråga Doktorn

Ikväll på Fråga Doktorn var det ett inslag om kost och vikt. Där var det ett inslag om läkaren Rangan Chatterjee. Han tyckte där att det var viktigare att prata om varför man åt för mycket, istället för om vad man åt. Jag har ett starkt minne av att Rangan för flera år sed...
157 dagar sedan

18 läkare och forskare: Avskaffa vaccinpassen och starta en debatt

I Aftonbladet: Vaccinpassen för oss mot kontrollsamhället .  
161 dagar sedan

Lax i ugn med krämig citron- och ostsås

Hej Raringar! Soligt och härligt torsdagsväder här idag, hoppas det är lika fint hos er! Jag kikar in för att ge er… The post Lax i ugn med krämig citron- och ostsås appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
162 dagar sedan

Dr Susan Humphries berättar om C-vitaminets underbara betydelse

Det har länge varit känt om C-vitaminets enorma betydelse i kroppen, men etablissemanget vägrar erkänna det. I Sverige har Sture Blomberg berättat om det. Intensiv C-vitamintillförsel är tex botande vid Covid 19. Etablissemanget inklusive läkemedelsindustrin vil inte höra...
164 dagar sedan

Förbättring av diabetesläget av kolhydratreduktion, även utan viktminskning

Eric Westman berättar i Fb om en fallserie av diabetespatienter med t2-diabetes, där de instruerades att fokusera på makronutrienterna, kolhydratreduktion, och inte på kalorierna. Etablissemanget rekommenderar viktnedgång, utan beaktande av makronutrienterna, för att kontr...
165 dagar sedan

Baka utan mjölk

Min dotter tål inte mjölkprodukter. Man får en känsla av att hon har problem med båda laktos och mjölkprotein. Så idag har jag provat att baka lussekatter med smält kokosfett, rapsolja och Oatly. De blev klart ätliga.  
167 dagar sedan

Fredagskväll med Närkingarna

God morgon raringar! Hoppas ni har en bra början på fredagen! Jag har lyst med min frånvaro här inne, just nu hinner… The post Fredagskväll med Närkingarna appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
169 dagar sedan

Kan typ 2-diabetes förutsägas och undvikas tio år innan det händer?

Dr K en Berry berättar om sina erfarenheter av ketogena kostråd till sina patienter.  Inför träffen Low  Carb Boka Conference 2022.  
170 dagar sedan

Krämig kycklinggryta med saffran- och tomat

Reklam för / Annonslänkar till Bodystore God förmiddag vänner! Hade ni en fin andra advent? Det hade vi! Ska strax uppdatera er… The post Krämig kycklinggryta med saffran- och tomat appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
171 dagar sedan

Global kötthandel och hälsa…

V eckans Zoë Harcombe: Global kötthandel och hälsa . Det gäller en studie av Chung et al: Global red and processed meat trade and non-communicable diseases, BMJ Global Health 2021. Slutsatserna kablades ut över världen: Rött och bearbetat kött orsakar 5000 personers dö...
172 dagar sedan

Lågkolhydratkostmetoder mot diabetes 2

En artikel i Frontiers in Nutrition . En lång artikel om lågkolhydratkost vid t2-diabetes. Jag har inte hunnit läsa allt ännu, men det verkar vara en bra artikel.  
173 dagar sedan

Biffar i smakrik medelhavssås

I betalt annonssamarbete med Dryckestipset Hej hej och trevlig lördag på er! Snön här i helsingborg har tyvärr börjat töa bort –… The post Biffar i smakrik medelhavssås appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
174 dagar sedan

ÅLGRÄNDENS OST & DELI

Happy freda’ på er! Alltså vad hände med den här veckan? Jag har inte hunnit något alls! Så ja det har varit… The post ÅLGRÄNDENS OST & DELI appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
175 dagar sedan

Facebook-grupp var bättre än dietisten på kostråd mot graviditetsdiabetes

Artikel i msn.com . Charlee fick graviditetsdiabetes och fick kostråd av dietisten om frukostflingor, frukt och juice. Hon svarade att det är vad min mamma med typ1-diabetes tar vid lågt blodsocker. Hon gick med i en Facebook-grupp för graviditetsdiabetiker och fick dä...
176 dagar sedan

Ny BUS! BONDI SANDS!

Reklam för / Annonslänkar till NordicFeel Gillar ni receptet? Då blir jag glad om ni delar! ♥️ Då har ni även det… The post Ny BUS! BONDI SANDS! appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
177 dagar sedan

Välkommen ALFONS & 1:a ADVENT

God morgon vänner! Här har det precis ljusnat men och jag har haft en supermysig tidig morgon (Alfons väcker mig ca 6)… The post Välkommen ALFONS & 1:a ADVENT appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
178 dagar sedan

Ketodieter och njursten

I Zoë Harcombes artikel denna vecka har hon tittat på studier avseende njurstensbesvär under ketodiet. Det är ganska vanligt förekommande att antagonister påstår att LCHF/ketogen kost ökar risken för njursten. I studierna framkom att ca 5,6% av patienterna på ketogen kost f...
178 dagar sedan

Fredrik Nyström i Malou efter tio

Professor Fredrik Nyström var gäst i Malou efter tio igår. Han var riktigt bra! Han är modig som orkar stå upp för sanningen. Man kan bli både utfryst och delegitimerad om man gör det. Någon gång hade jag invändningar. Han sa tex att det är farligt att gå ner i vikt. Ja...
181 dagar sedan

Misstanke om att Covid-vaccin ökar risken för hjärtinfarkt

Intervju med Aseem Malhotra . Det finns alltså misstanke  om att Covid-vaccinet orsakar en inflammation i kroppen, även i hjärtats kärl, som ökar risken för hjärtinfarkt och plötslig oväntad (hjärt)död. Om det är sant borde vi framöver se en ökad frekvens av hjärtsjukdo...
181 dagar sedan

Ost- och Charkbricka och Advent!

I betalt annonssamarbete med Dryckestipset, för dig över 20 år Hej käraaste! Vi är hemma med vår lille guldklimp nu! Så nu… The post Ost- och Charkbricka och Advent! appeared first on 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda .
<< Nyare Äldre >>
IGÅR

”Allt handlar bara om pengar” – ett vittnesmål från livsmedelsindustrin

Häromdagen kom ett mejl från en person som arbetar i livsmedelsbranschen. Hon har tappat motivationen och menar att det jag skriver om i Fejkmaten är sant. Livsmedelsindust...
7 dagar sedan

GB:s nya BigPack – ett lågvattenmärke till glass

Är det möjligt att göra en av Sveriges sämsta glassar ännu sämre? Svaret är ja. GB har nu förändrat receptet på sina BigPacks så att de till 90 procent består av vatten, gluk...
14 dagar sedan

Dags för vetegroddens återkomst – hur kan vi slänga bort något så nyttigt?

Vetegroddar – en restprodukt från produktionen av vetemjöl – ser hyfsat menlösa ut. I dagsläget blir dessa gulbeige flingor ofta till djurfoder, men det är att slänga pärlo...
27 dagar sedan

Lita aldrig på ordet ”frukt” i butiken

Livsmedel som består av sirapssöta juicekoncentrat kan marknadsföras som ”frukt”. Det har en rad kommunala livsmedelsinspektörer beslutat efter att jag har klagat...
34 dagar sedan

Föredrag om fejkmat och socker: Strömstad, Gotland, Mölndal, Borås och Säffle

Den förbaskade pandemin är äntligen över. Så nu går det att hålla föredrag igen! Jag är så glad för det. På tisdag 26 april far jag till Strömstad för att prata om min nya bo...
37 dagar sedan

Barnmat var vilseledande – måste ändras

I arbetet med boken Fejkmaten har jag klagat på en hel rad livsmedel som marknadsförs till bebisar. Flera har visat sig vara vilseledande, bland annat klämmisar som felakti...
50 dagar sedan

Alla Coopbutiker på Gotland ska bli sockersmarta

Nu inför Coop Sockercheckens märkning över hela Gotland. Därmed kommer det att bli mycket lättare för Gotlandsbor att avslöja butikernas alla sockervärstingar. Coops mål är a...
56 dagar sedan

Märkningen “utan tillsatt socker” betyder inget i butiken

På många varor i butiken står det ”utan tillsatt socker” eller ”osockrad”. Men se upp med den märkningen. Det finns en lucka i lagstiftningen som en del livsmedelsbolag utnyt...
62 dagar sedan

Fejkmat – vad är det egentligen?

I dag släpps min nya bok Fejkmaten. Men vad menar jag egentligen med fejkmat? Vad är det? Och varför skulle det vara så illa för oss? Det är en och annan journalist som...
64 dagar sedan

Matchecken – ny app som håller koll på E-nummer och socker

I höstas lanserade vi appen Sockerchecken som hjälper dig att avslöja allt dolt socker i butiken. Nu har vi utvecklat den appen till Matchecken. Skannar du streckkoden på e...
72 dagar sedan

Saltlakrits i mjölkchoklad är ”naturgodis” enligt Malmös livsmedelskontroll

Nu har följetången kring naturgodis tagit en ny och lite oväntad vändning. Det har visat sig att Malmö stads livsmedelskontroll tycker att även saltlakrits är naturgodis. O...
76 dagar sedan

Budskap på Pågens semlor är vilseledande

När livsmedelstillverkare påstår att en vara är lyxig, äkta eller extra bra, måste de ha belägg för att det är s å . Därför anmälde jag nyligen Pågens semlebullar. Som du ser...
77 dagar sedan

Vill du också få en ettåring som älskar senap? Gå kursen om barn och mat

Låt oss en gång för alla slå fast: Det finns ingen ”barnsmak”. Edda som vi följer i Stora kursen om barn och mat är ett levande bevis på det. Nu är hon ett och ett halv...
79 dagar sedan

Europeisk myndighet: konsumtionen av tillsatt socker bör hållas så låg som möjligt

I augusti förra året släppte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en preliminär rapport kring socker . Nu har rapporten varit ute på remiss och EFSA:s ti...
94 dagar sedan

Fejkmaten: boken som granskar livsmedelsindustrin

Det känns smått overkligt, men nu har min nästa bok gått till tryck: Fejkmaten. Det är en granskning av den moderna livsmedelsindustrin och ultraprocessade livsmedel. Du komm...
134 dagar sedan

Sockerkonsumtionen går ner – men vi behöver välja bort ännu fler sockerbomber

I december släppte Jordbruksverket glädjande siffror som visar att sockerkonsumtionen forsätter att gå ner i Sverige. Vi har dock en bra bit kvar att vandra innan vi når en r...
139 dagar sedan

Hemmakväll inleder året med vilseledande reklam

Nu har godisföretaget Hemmakväll efterapat Cloettas idé om att påstå att godis är ”frukt”. Det är så klart ett sätt att få fler konsumenter att köpa deras godis...
141 dagar sedan

En hälsosam förändring i kyldisken: Hälsofilen och hälsoyoghurten är borta

I december skedde en viktig förändring butikernas kyldiskar. Ser du på bilden ovan? Till höger står det som Norrmejerier förut kallade för ”hälsofil”. Det var ett...
304 dagar sedan

Diabeteskomplikationer

Enbart kost och motion räcker inte enligt behandlingsriktlinjerna för personer med typ 2-diabetes, skriver Margareta Hellgren, docent i allmänmedicin och forskare på Skaraborg...
317 dagar sedan

Nedsatt immunförsvar till följd av lockdowns?

New Zealand children falling ill in high numbers due to Covid ‘immunity debt’ . Doctors say children haven’t been exposed to range of bugs due to lockdowns, distancing and sa...
343 dagar sedan

Leva med och dö av värme

Heta vindar från Medelhavet drar in över Sverige. Det kan bli 30 grader varmt tre dagar i rad – det innebär en ökad påfrestning för kroppen, larmar SMHI. – Det är ganska extre...
346 dagar sedan

Vegansk cheese-cake

Denna var gudomlig god, och perfekt kaka/tårta för 50 års fest (bla)… Utan tillsatt socker, utan mjöl och även mejerifritt! (Jag sa jag skulle göra den til...