MAT & DRYCK
17 dagar sedan

Packa utflyktskorgen inför helgen

Trots att vi lever i tider då vi är begränsade på många sätt finns det ändå ljusglimtar. Vi kan ju Fortsätt läsa
https:
17 dagar sedan

Bästa köttfärssåsen

Annorlunda köttfärssås Idag får du tips på den i mitt tycke allra godaste köttfärssåsen. Hemligheten bakom en riktigt bra köttfärssås är, förutom kryddningen, den långa koktiden. Den frisläpper en hel massa smakämnen och köttfärsen blir väldigt mör. Långt ifrå...
https:
18 dagar sedan

Bra luft gör vardagen bättre

Just nu är det den tiden på året då jag är som tröttast. Mitt i den vackra våren, med de Fortsätt läsa
https:
18 dagar sedan

Klassisk husman är alltid rätt – späcka en karré och njut med gräddsås och potatis

Igår lagade jag till en fläskkarré, som jag späckade med katrinplommon och torkade aprikoser. Till det en härlig gräddsås, kokt Fortsätt läsa
https:
18 dagar sedan

Nässelsoppa med förlorat ägg och nässelpesto

Nässeltider Nu börjar det spira av grönt och inte minst ogräs på många håll i landet, passa på att plocka nässlor nu när de är som spädast. De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat. Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma...
https:
19 dagar sedan

Hembakatdagen den 6 maj

Idag är det Hembakatdagen. Och vad går väl upp mot hembakat? Själv hade jag tänkt baka vetebullar dagen till ära, Fortsätt läsa
https:
19 dagar sedan

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan Njutbart utflyktstips Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ” Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv ” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen. Mina recept frå...
https:
20 dagar sedan

Kräftströmming är gott både varmt och kallt

När jag var liten var det mer eller mindre kutym att klaga på skolmaten. Och i ärlighetens namn hade den Fortsätt läsa
https:
20 dagar sedan

Sköna maj välkommen!

Så här fint har vi det på vår gård nu – och snart blommar syrenerna…
https:
20 dagar sedan

Ädelostfylld lax med avokadosallad

Bra mat för minnet Du glömmer väl inte bort att äta fisk så du får i dig nyttigt Omega-3? Läs mer om fettes effekter på minnet hos Diet Doctor Sverige . Viltfångad lax, ädelfisk, sardiner, makrill eller sill är bra att äta några gånger i veckan, det är bra både f...
https:
21 dagar sedan

Inte en vanlig student…

Studenten 2020 blir inte som vanligt. Jag rår inte för att jag tycker synd om alla som nu tar studenten, Fortsätt läsa
https:
21 dagar sedan

May the Fourth Be With you!

https:
21 dagar sedan

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Medelhavsmat Idag får du receptet på en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta. Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter. Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör til...
https:
22 dagar sedan

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark. Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm. Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert. ...
https:
23 dagar sedan

Frittata till helgbrunchen

Frittata med nässlor Brunch med vårkänsla Ett tidigt vårtecken är när de stickiga men mycket goda och nyttiga nässlorna börjar sticka upp här och där. Jodå, våren är på gång, åtminstone här nere i Stockholmstrakten, även om den fick en lite ruggig start. Hemm...
https:
24 dagar sedan

Clam Chowder – musselsoppa som i New England

Soppa är gott – och Clam Chowder är alldeles särskilt gott. Jag har ätit det många gånger när jag besökt Fortsätt läsa
https:
24 dagar sedan

Semestra i köket – laga maten från ditt favoritresmål!

Den här sommaren blir inte som vanliga somrar, det förstår var och en (och skulle förstå det även om politiker Fortsätt läsa
https:
24 dagar sedan

Mina bästa grilltips

Sköna Maj Äntligen är det då 1 maj, så nu är våren på gång på riktigt och vi får förhoppningsvis njuta av lite vårvärme snart över hela landet. Även om tiderna är så besvärliga på grund av Coronapandemin så gäller det att försöka se ljuspunkterna i tillvaron. Ett br...
https:
25 dagar sedan

Förgyll vardag och fest med cupcakes från My Little Cupcake

Idag fick vi en leverans med minicupcakes från My Little Cupcake. Det är de mest delikata små bakverk jag vet Fortsätt läsa
https:
25 dagar sedan

Grattis på bröllopsdagen däruppe i himlen…

Visst vore det underbart om man kunde tro på himmelriket! I så fall firar mina föräldrar sin bröllopsdag där nu, Fortsätt läsa
https:
25 dagar sedan

Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Valborgsbakelse För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins. I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap. Men lite extra njutning därhemma eller...
https:
26 dagar sedan

Valborgsmeny för alla plånböcker

Nu stundar Valborg, vilket alltid är en mycket speciell dag för mig. Inte bara för att det är nu vi Fortsätt läsa
https:
26 dagar sedan

Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet. Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserve...
https:
27 dagar sedan

Smarta telefonilösningar bra för både små och stora företag

Just nu jobbar de flesta som har möjlighet hemifrån. Själv är jag van vid det, efter alla år av frilansande, Fortsätt läsa
https:
27 dagar sedan

Torsk med skirat smör och riven pepparrot

Min favoritfisk Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot. När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatis...
https:
29 dagar sedan

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Tips för hemmakocken Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin. Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt s...
https:
30 dagar sedan

Baka i CrockPot: Chokladkaka

Att baka i Crock pot – slow cooker – är jätteroligt och ger ett himla bra resultat. Jag har tänkt Fortsätt läsa
https:
30 dagar sedan

Nu blommar det i Högdalen

Just nu är det som allra finast här, och jag har turen att bo på en riktigt fin gård här Fortsätt läsa
https:
30 dagar sedan

Lingonparfait som lördagsgodis

Parfaitfavorit Det nyttiga superbäret, lingonet, är ett av mina absoluta favoritbär, dess kärva syra passar mina smaklökar väldigt bra. Den här parfaiten har jag gjort i många år, hittade på den redan när jag jobbade på restaurang för 30 år sen. Då gjorde jag de...
https:
31 dagar sedan

Pusseltävling

Bilderna till Jengels pusseltävling, mitt bidrag har nr 11 Bilder blir pussel Häromdagen såg jag att Jengel Förlag i Östersund arrangerade en tävling om vilka Jämtlandsbilder som kommer att bli årets pusselmotiv. De har tidigare tryckt upp ett pussel med en myc...
https:
<< Nyare Äldre >>
9 dagar sedan

Unicorn nudlar – Unicorn noodles – barnens favorit

Unicorn nudlar har jag visat på Instagram några gånger. Här hittar du en video hur Betty gör unicorn nudlar . Så gullig video by the way. Detta är ett väldigt rol...
https:
12 dagar sedan

Förvara sparris i kylen – bästa sättet!

Förvara sparris är något vi pratar om varje säsong på mitt Instagramkonto. Och varje år är det lika poppis! Jag tror att det är för att det verkligen fungerar och att det är så...
https:
17 dagar sedan

Recept på blå smoothie – barnens favorit

Här kommer en stor favorit hos min son! Han älskar den med mango, och min dotter älskar den med jordgubbar eftersom hon inte tål mango. Enkel att svänga ihop och ser ju amazing...
https:
34 dagar sedan

Glutenfria wraps och min guide till glutenfri bakning

Glutenfria wraps är något jag fått frågan om att ta fram under en längre tid. Jag har ett par vitkålswraps som blir förvånansvärt lika vanligt bröd i min kokbok, Det stora Matä...
https:
35 dagar sedan

Paulas parmesanröra – den bästa av dem alla

Paulas parmesankräm. Du kommer tacka dig för att jag frågade Paula om jag kunde få dela receptet med hela världen. Hon sa ja såklart. Hon är så snäll. Hon berättade att hon fic...
https:
38 dagar sedan

Tacokål med glutenfria wraps – en ny favorit

Tacokål var något jag uppfann när vi inte hade något hemma och jag behövde en snabb lunch. Sedan kom barnen hem och åt upp resterna. Jag satt med hakan nere i knäet, eftersom j...
https:
38 dagar sedan

Plåtmat – tips recept och den bästa skärbrädan allt i ett

Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vi...
https:
46 dagar sedan

Rostad blomkål med näringsjäst och gurkmeja

Det första jag tänkte på när jag såg ingredienserna var en maträtt jag aldrig lagat innan. Det blev i alla fall guldig blomkål med näringsjäst, chili och lök som vi hade en sto...
https:
57 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
57 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
60 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
62 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
68 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
70 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
71 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
72 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
80 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
87 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
88 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
93 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
95 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
102 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
120 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
122 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
156 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
162 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
164 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
168 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
175 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
181 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
181 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
207 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
207 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
213 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
228 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
234 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
242 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
262 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
271 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
276 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https: