MAT & DRYCK
460 dagar sedan

Snart trettonhelg…

Snart stundar trettonhelgen. Men först några dagars jobb medan jag minns den trivsamma julen. Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Topp 10 på bloggen 2018 och tankar om nystart

Solnedgång över Kleopatrastranden på nyårsaftonen Nytt år, nya möjligheter Gott Nytt År till alla mina trogna följare och alla som hittat hit nu på nyåret. Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året. Det känns verkligen rolig...
https:
460 dagar sedan

Ugnsstekt citronkyckling

Kyckling är en återkommande middagsrätt i mitt hus, helt enkelt för att det är både gott och billigt och dessutom går att variera i det Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Allt gott med potatis: Potatispaj med grönsaker

Jag älskar pajer av alla de slag och gör gärna paj när det ska vara lite festligt. Det här är en favorit! Potatispaj med grönsaker Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Allt gott med potatis: Potatismuffins med ost

Potatismuffins låter kanske konstigt, men de här muffinsen påminner om scones och är jättegoda! Potatismuffins med ost Jag brukar ”stoppa i” både ost och bacon Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Allt gott med potatis: Potatis- och picklessallad

Det här är en annorlunda men riktigt god potatissallad, som serveras ljummen som tillbehör till stekt kött, korv, kyckling eller fisk – den passar faktiskt Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Allt gott med potatis: Kumminpotatis

Har du ätit kumminpotatis någon gång? Det är jättegott som tillbehör till exempelvis stekt korv eller en fläskkotlett! Kumminpotatis Serveras antingen varm till en kötträtt Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Allt gott med potatis: Fiskgryta med potatis

Att potatis är ett alldeles enastående livsmedel är knappast någon hemlighet. Kokt, stekt, mosad, som pommes, i gratäng, i Jansson och så vidare i all Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Tysk husmanskost: Wienerschnitzel

Tysk wienerschnitzel – panerat kalvinnanlår – är en klassiker, som serveras med skivad citron, sardeller (eller ansjovis som på många svenska restauranger), kapris och kokta Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Festlig köttfärspaj mitt i veckan

Så har vi då mellandagar igen, tre stycken innan trettondagsafton står för dörren. Men även om det är vardag, och de flesta av oss nu Fortsätt läs
https:
460 dagar sedan

Vegansk smörgåstårta

Vad kan vara mer typiskt svenskt än smörgåstårta? Här är en helt vegansk variant, som de flesta brukar tycka om. Veganens smörgåstårta Den här tårtan Fortsätt läs
https:
464 dagar sedan

Ett Gott Slut med 3-rätters Nyårsmeny

Gott Nytt År med ett glas bubbelvatten Klassiska smaker till Nyårsfirandet Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren. Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär nä...
https:
472 dagar sedan

7 sorters gröna, sköna tillbehör till julbordet

En grönare jul Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns? Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten. Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska tradition...
https:
476 dagar sedan

Julklappstips med omtanke

Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och kokböcker Årets bästa julklappar Årets julklapp blev det återvunna plagget, det känns väldigt bra i detta teknikens och prylarnas tidevarv. Att handla på andrahandsbutiker är något jag hållit på med i mång...
https:
477 dagar sedan

7 sorters fisk till julbordet

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet. Havets läckerheter Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips. De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor , lättsöta...
https:
478 dagar sedan

Dagens julklappstips

Värmande kokboksdebut Idag fortsätter jag mina tips på hårda paket med bestående värde att lägga under granen. Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden. Deras kokbok heter ”Ren & naturlig mat...
https:
479 dagar sedan

Dagens julklappstips 14 december och recept på äggsmör

Kokbokstips Tiden fram till jul kommer jag att tipsa om, i mitt tycke bra julklappar, ifall du har idétorka. Du kanske har någon i din närhet som skulle bli glad åt att få den här kokboken i julklapp? Jag och Lars-Erik Litsfeldt blir förstås väldigt glad...
https:
480 dagar sedan

Saffransäpplen, Luciafika DeLuxe

Lyxigt julfika I söndags var jag och Lennart bjudna på middag hemma hos hans dotter med familj. Vi fick som vanligt fantastiskt god mat, Therese är mycket duktig i köket och har planer på att så småningom öppna restaurang. Till dessert fick vi smörstekta äppelskivor...
https:
480 dagar sedan

Glad Lucia!

Mormors lussekatter Ta gärna den större sockermängden, det blir mycket gott just i saffransbröd! 1 pkt jäst (50 g) 1-2 dl socker (saffransbröd får gärna Fortsätt läs
https:
482 dagar sedan

My Little Cupcake – nu med juliga smaker!

Mina bloggläsare känner förstås redan till My Little Cupcake – otroligt läckra minicupcakes, som levererar godsaker i Stockholm. Själv har jag provat de flesta sorter, Fortsätt läs
https:
482 dagar sedan

Engelsk fruktkaka

Ingenting är väl mer julaktigt än en klassisk engelsk fruktkaka! Här finns ett beprövat recept. Ett annat härligt recept på fruktkaka är detta: Katies julkaka Fortsätt läs
https:
482 dagar sedan

Julbord

Julbord hör till så här års. I år blev det Långholmens Wärdshus, som bjöd på sagolika sillinläggningar, underbara laxrätter och mycket mycket mer. Fortsätt läs
https:
485 dagar sedan

7 sorters kötträtter till julbordet

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Lumio Förlag Tid för förberedelser Nu börjar det dra ihop sig mot jul och dags att börja förbereda så mycket som möjligt. Många av julbordets köttsliga fröjder går väldigt bra att göra redan nu och frysa in. Då slip...
https:
490 dagar sedan

Katter i krubbor…

Så här års inser jag alltid varför man borde ha katt… Fortsätt läs
https:
491 dagar sedan

Välkommen till matmammans julblogg!

Nu är vi inne i adventstiden. Fram till nyår hittar du mig därför också på Matmammans julblogg. Där handlar allt om advent och jul. Välkommen!  Fortsätt läs
https:
491 dagar sedan

7 sorters godis till jul

Kokoschoklad med kanel Julgodis med mindre socker Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro. Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på min...
https:
492 dagar sedan

Xanté Sparkling & Pear – fräscht bubbel till adventsfesten

Adventsmingel behöver inte bara handla om glögg och pepparkakor. Varför inte bjuda på härligt bubbel på adventsfesten? Xanté Sparkling & Pear, som jag skrivit om Fortsätt läs
https:
493 dagar sedan

Kryddig kycklingschnitzel och aioli med mynta

Bästa kycklingen Under våra 16 vintrar här i Turkiet så har den här kycklingschnitzeln blivit en av våra absoluta favoriter. Vår närmsta slaktare, Güven Et Kasap på 25-metersgatan har fantastiskt bra råvaror. Där köper vi ekologisk kyckling till benbuljongkoken ,...
https:
496 dagar sedan

#GivingTuesday med yoghurt och granola

Delad glädje är dubbel glädje Läser på Facebook idag att det är #GivingTuesday, så bra efter all överkonsumtion under svarta fredagen som visst sträckte sig över hela veckan i år… Visste du att när du köper en långkokningsbag från Wonderbag Sweden av s...
https:
499 dagar sedan

7 sorters glutenfria kakor till jul

En månad till julafton Då inleds den för många mest intensiva månaden på hela året, till stor glädje för de flesta men också en källa till en hel del stress för en del. Jag och Lennart kommer att fira julen i lugn och ro nere i Alanya, en tradition vi njuter av sen fl...
https:
<< Nyare Äldre >>
8 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
8 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
11 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
13 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
19 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
21 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
22 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
23 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
31 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
38 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
39 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
44 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
46 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
53 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
71 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
73 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
107 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
113 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
115 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
119 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
126 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
132 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
132 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
158 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
158 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
164 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
179 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
185 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
193 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
213 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
222 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
227 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https:
228 dagar sedan

Förvara rädisor

Förvara rädisor, hur gör man det på ett enkelt och smidigt sätt så de inte vissnar, mjuknar och blir allmänt trista? Jo serru, det vet jag! Förvara rädisor är superlätt...
https:
244 dagar sedan

Mejerifri kokosglass med vanilj

Den här ljuvligt goda och superkrämiga kokosglassen innehåller varken några mejeriprodukter eller vanligt socker. Om du vill lyxa till det lite extra kan du servera glassen...
jillsmat.se
248 dagar sedan

Ugnsbakad fetaost med tomater och örter

Ugnsbakad fetaost är magiskt gott! Jag och min man är hooked, och vill gärna äta detta som en enkel lunch eller som ett tillbehör till en buffé eller grillmiddag. Ugnsbak...
https:
249 dagar sedan

Tillskott lesscarbs – mina favoriter på ett ställe

Tillskott Lesscarbs är en väldigt vanlig googling, så jag tänkte: Varför inte sammanfatta era vanligaste funderingar i ett inlägg? Jag har ju faktiskt skrivit jättemånga inlägg...
https:
251 dagar sedan

Stor skärbräda i trä + allt du behöver veta om skärbrädor i trä!

Stor skärbräda i trä är något jag sökt efter med ljus och lykta. Jag återkom i mina tankar till min kompis föräldrars skärbräda som var en kombinerad knivlåda/skärbräda (men de...
https:
253 dagar sedan

Smulpaj glutenfri, vegan – by Betty

Smulpaj glutenfri, vegan är alltså Bettys recept. Hon har varit med ett antal gånger när jag gjort paj, och nu lät jag henne bestämma helt själv vad vi skulle ha i och hur myck...
https:
265 dagar sedan

Ugnsrostad pumpa – perfekt att ha i kylen

Ugnsrostad pumpa är något jag nästan alltid har hemma i kylen. Det är så enkelt att blanda i sallader, äta som kolhydratkälla tillsammans med en bit fisk/kyckling/kött eller ve...
https:
299 dagar sedan

Beurer – Hälsa och välmående (mina favoriter)

Beurer har en hel rad grymma grejer. Det var först när jag insåg av två av mina favoriter, en i badrummet och en i köket kom just från Beurer som jag insåg att dessa kom från s...
https: